University of Oulu

GIS-analyysimenetelmät ArcGIS 10.2.1 -ohjelmistolla

Saved in:
Author: Antikainen, Harri1; Määttä-Juntunen, Heidi; Ujanen, Joonas
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Department of Geography
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 9.4 MB)
Persistent link: http://urn.fi/urn:isbn:9789526207889
Language: Finnish
Published: 2015
Publish Date: 2015-04-20
Description:

Alkusanat

Tämä opetusmoniste on ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi Oulun yliopiston maantieteen laitoksen tarjoaman GIS-jatkokurssi -opintojakson (790342A) materiaalina. Moniste toimii jatkona GIS-perusteet ja kartografia -opintojaksolla (790101P) käytettävälle monisteelle Johdatus ArcGIS 10 -ohjelmiston käyttöön, mutta se soveltuu yleisemminkin oppaaksi ArcGIS-ohjelmistosta sekä GIS-menetelmien edistyneemmästä käytöstä kiinnostuneelle. Moniste perustuu ArcGIS-ohjelmiston versioon 10.2.1, mutta pääosiltaan ohjeet ovat kuitenkin soveltuvia myös vanhempiin ja todennäköisesti myös uudempiin versioihin.

Monisteeseen on valittu joukko ArcGIS-ohjelmiston tarjoamia spatiaalisia analyysejä, ja ne on ryhmitelty ArcGIS:n moduulien mukaan. Lähes kaikki menetelmät esitellään käytännöllisten esimerkkien kautta käyttäen aineistoja, joista suurin osa on ladattavissa Tieteen tietotekniikan keskuksen (CSC) ylläpitämästä PaITuli-paikkatietopalvelusta (http://www.csc.fi/paituli), tai muista avoimen datan lähteistä.

Analyysimenetelmien lisäksi monisteessa esitellään menettelytapoja ArcGIS:n toimintojen automatisoimiseksi ja laajentamiseksi. Lopuksi luodaan vielä lyhyt katsaus vaihtoehtoisiin, open source -tyyppisiin paikkatieto-ohjelmistoihin.

Monisteessa esitetyt näyttökuvat ArcGIS-tuoteperheeseen kuuluvien ohjelmistojen käyttöliittymistä on julkaistu Esrin luvalla. ArcGIS on Esrin rekisteröity tavaramerkki.

Toivomme monisteen olevan lukijoilleen hyödyllinen!

Oulussa, huhtikuussa 2015

Tekijät

see all

Series: Oulun yliopiston maantieteen laitoksen opetusmoniste
ISSN: 0782-1786
ISSN-L: 0782-1786
ISBN: 978-952-62-0788-9
Issue: 43
Subjects:
Copyright information: © University of Oulu, 2015. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.