University of Oulu

Historiallisen kaupunkimiljöön suojeluatlas : vanha Raahe

Saved in:
Author: Özer-Kemppainen, Özlem1; Niskasaari, Kari1; Järvinen, Rosaliina1 (eds.)
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Architecture, Oulu School of Architecture (OSA)
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 77.3 MB)
Persistent link: http://urn.fi/urn:isbn:9789526228723
Language: Finnish
Published: Oulu : University of Oulu, 2021
Publish Date: 2021-03-15
Description:

Sisällysluettelo

Esipuhe

Johdanto

Tehtävänanto

Ryhmätyöt

Ryhmä I

Vanhan Raahen historia, kaavoitushistoria, suojelutilanne vuonna 2020, nykytilanne ja tulevaisuuden visiot. Varpu Pahta ja Bea Walta

Ryhmä II

Saaristokadun rakennusten inventointi. Elina Turpeinen ja Hanna Turtinen

Ryhmä III

Reiponkadun rakennusten inventointi. Tuukka Pussinen ja Annika Taipale

Ryhmä IV

Brahenkadun rakennusten inventointi. Iida-Marja Kari ja Roosa Nokelainen

Ryhmä V

Liikenne, pysäköinti, jätehuolto, valaistus, aidat, julkisen tilan rakenteet, puusto ja kasvillisuus, näkymät. Mattias Nyman, Jenni Saarikoski, Anni Saviaro

Suunnitelmat

Kivi-Sovion korttelialue. Roosa Nokelainen

Myhrbergin puiston kehittämisehdotus. Varpu Pahta

Pekkatorin kehittämisidea. Bea Walta

Kaupunkitilan säilyttämisen ohjeistus. Anni Saviaro

Kuistit ja laajennukset Saaristokadulla. Elina Turpeinen

Pihapiirien kasvillisuuden hoito. Jenni Saarikoski

Vesikattojen huolto-ohje. Tuukka Pussinen

Julkisivut, ikkunat, aidat ja portit. Hanna Turtinen

Vanhan Raahen kivijalat ja niiden korjaustavat. Annika Taipale

see all

Esipuhe

Klassisen kaunis pienipiirteinen kaupunkiympäristö kutoutuu saumattomasti Perämeren Pikkulahden merimaisemaan Raahen vanhassa kaupungissa. Pakeneva rantaviiva etääntyy vanhan kaupungin ruutukaava-alueesta, jonka nykyaikainen katuinfrastruktuuri palvelee 2020-luvun kulkijoita. Kuitenkin kulman takana voi aistia menneen vuosisataisen naisten muodin helman heilahduksen tai merimiehen nahkasaappaan maiskahduksen.

Raahen vanha kaupunki tarjoaa ainutlaatuisen kaupunki- ja asuinympäristön, joka limittyy tiiviisti modernin kaupunkikeskustan kanssa. Vanhan kaupungin rakennuskanta on ollut häviämisuhan alla vuosikymmeniä, aina siitä lähtien, kun pikkukaupungin kasvu kääntyi jyrkkään nousuun 1960-luvulla Rautaruukin tehtaan asettuessa alueelle. Vanha, ehkäpä ränsistynytkin ja ehdottoman tehoton kaupunkirakenne ruutukaava-alueella jäi herkästi 1960- ja 1970-lukujen kasvu- ja hyvinvointipolitiikan nenän varjoon.

Alueiden kilpailukyvyn elementit ovat järkkyneet globaalisti 2000-luvulla, kun digitalisaatio on kutonut verkostonsa. Verkosto tarjoaa alueille näennäisen yhdenvertaiset mahdollisuudet olla oman profiilinsa menestyjiä. Samalla, kun tuotannon lainalaisuudet ovat muuttuneet, on alueellinen vetovoima kiinnittynyt entistä tiukemmin ”kiveen”. Paikallinen identiteetti, omaleimaisuus ja alueelliset erityispiirteet ovat muodostuneet kaupunkien valttikorteiksi. Raahe on onnellisessa asemassa, koska olemme saaneet ylenmäärin: meren syleilemän vanhan kaupungin.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön maisterivaiheen opiskelijat ovat laatineet syksyn 2020 aikana ansiokkaan tutkielman Raahen vanhasta kaupungista. Työ rajattiin koskemaan Brahenkadun, Reiponkadun sekä Saaristokadun rakennuskantaa. Otos luo monipuolisen kuvan raahelaisesta kulttuurihistoriasta alkaen Brahenkadun näyttävästä porvarikeskustasta ja päättyen käsityöläisten kaupunginosaan Katinhännän Reiponkadulle ja Saaristokadulle.

Erityisesti lähtöjään vaatimattomammin rakennetun kaupunginosan tutkiminen nähtiin ensiarvoisen tärkeänä. Melko hyvin näemme arvokkuuden näyttävissä historiallisissa ympäristöissä, mutta kokonaiskuva ei ole oikea, mikäli pieni ja vaatimaton korvautuu nykyaikaisella rakentamisella.

Työssä on ansiokkaasti tavoitettu pienen ja vaatimattoman olemassaolon oleellisuus. Suojeluatlas on kädenojennus niille yksityisille kiinteistönomistajille, jotka päivittäisellä elämällään ylläpitävät ja vaalivat tätä kokonaisuutta. Koska rakentamisen lähtökohdat ovat aikoinaan olleet vaatimattomat, on usein myös korjaaminen tehtävissä omin voimin, kunhan oikeat menetelmät ovat tiedossa. Käsissäsi olevaan Suojeluatlakseen on koottu yleisimpiä korjaustapoja liittyen kattoihin, julkisivuun ja perustuksiin. Lähdekirjallisuuden kautta aihepiiriin on helppo syventyä.

Suojeluatlaksessa tutkitaan ansiokkaasti myös Vanhan kaupungin katutilaa ja rakennusten laajennusten sovittamista historialliseen rakennuskantaan, mikä on mielenkiintoista luettavaa melkein kenelle tahansa kulttuuriympäristötietoiselle raahelaiselle.

Lämmin kiitos Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön henkilökunnalle ja tarkkasilmäisille ja kriittisille opiskelijoille tehdystä työstä, tämä kantaa historiallista kaupunkinäkymää seuraaville sukupolville.

Anu Syrjäpalo

Kaavoituspäällikkö, Raahen kaupunki

see all

Series: Arkkitehtuuri. B
ISSN: 2489-6845
ISSN-E: 2489-7825
ISSN-L: 2489-6845
ISBN: 978-952-62-2872-3
ISBN Print: 978-952-62-2873-0
Issue: 20
Type of Publication: D4 Published development or research report or study
Field of Science: 211 Architecture
Subjects:
Copyright information: © University of Oulu, 2021. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.