University of Oulu

Alanne, Soili, Siljamäki-Ojansuu, Ulla, Saarnio, Juha (2019) Vajaaravitsemuksen kustannukset, Lääkärilehti 74(20): 1278-1281. https://www.laakarilehti.fi/pdf/2019/SLL202019-1278.pdf

Vajaaravitsemuksen kustannukset

Saved in:
Author: Alanne, Soili1; Siljamäki-Ojansuu, Ulla2; Saarnio, Juha3
Organizations: 1Seinäjoen keskussairaala, ravitsemusterapiayksikkö
2TAYS, ravitsemusterapiayksikkö
3OYS, operatiivinen tulosalue
Format: article
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.3 MB)
Persistent link: http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2020091869997
Language: Finnish
Published: Suomen lääkäriliitto, 2019
Publish Date: 2020-09-18
Description:

Tiivistelmä

Vajaaravitsemus maksaa Suomen terveydenhuollolle vuodessa yli 600 miljoonaa euroa. Kustannuksia kerryttävät erityisesti pitkittynyt ja komplisoitunut sairaala- tai laitoshoito sekä toipumisen pitkittyminen.

Aikuispotilaalla sairaalaan tullessa todettu tai hoitojakson aikana kehittynyt vajaaravitsemustila aiheuttaa 2 900−6 564 euron kustannuksen hoitojaksoa kohti.

Kustannuksia on mahdollista vähentää varhaisella riskin tunnistamisella ja tehostetulla ravitsemuksella.

see all

Abstract

The cost of malnutrition is rising, especially because of prolonged hospital stays due to infections and other complications resulting from malnutrition.

Substantial increases in costs are caused by prolonged diseases or prolonged recovery from injuries or operations, partly caused by malnutrition.

Malnutrition present at admission or developing during the hospital stay causes additional costs of 2 900−6 564 euros per patient.

Malnutrition in Finland costs over 600 million euros annually. This sum could be reduced by early malnutrition detection and intensified nutritional treatment.

see all

Series: Lääkärilehti
ISSN: 0039-5560
ISSN-E: 2489-7434
ISSN-L: 0039-5560
Volume: 74
Issue: 20
Pages: 1278 - 1281
Type of Publication: A2 Review article in a scientific journal
Field of Science: 3141 Health care science
Subjects:
Copyright information: © 2019 Lääkärilehti.