University of Oulu

Simonen, Piia; Vartiainen, Erkki; Kovanen, Petri T.; Strandberg, Timo E.; Gylling, Helena (2021) Ateroskleroottisen valtimotaudin riskin vähentäminen ruokavalion keinoin - mitä uutta? Lääkärilehti 76(43), 2473-2478. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/ateroskleroottisen-valtimotaudin-riskin-vahentaminen-ruokavalion-keinoin-ndash-mita-uutta/

Ateroskleroottisen valtimotaudin riskin vähentäminen ruokavalion keinoin : mitä uutta?

Saved in:
Author: Simonen, Piia1; Vartiainen, Erkki2; Kovanen, Petri T.3;
Organizations: 1HUS, sydän- ja keuhkokeskus, kardiologia ja Helsingin yliopisto
2Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
3Wihurin tutkimuslaitos, Biomedicum Helsinki
4HUS, sisätaudit ja kuntoutus
5Helsingin yliopisto
6Oulun yliopisto, elinikäisen terveyden tutkimuskeskus
7HUS, sydän- ja keuhkokeskus
Format: article
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Persistent link: http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2021112657185
Language: Finnish
Published: Suomen lääkäriliitto, 2021
Publish Date: 2021-11-26
Description:

Tiivistelmä

Ateroskleroottiset valtimotaudit aiheuttavat maailmassa yhä eniten kuolemia. Pienentämällä LDL-kolesterolipitoisuutta valtimotautitapahtumien riski vähenee. Ruokavalion muutos on keskeinen LDL-kolesterolipitoisuuden pienentämisessä. Kasvistanoli rasvahappoesterinä vähentää kolesterolin imeytymistä ja pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta. FINRISKI-laskurin mukaan ruokavalion rasvan laadun muutos yhdistettynä kasvistanoliesterituotteiden käyttöön vähentäisi sepelvaltimotaudin ilmaantuvuutta 23 %.

see all

Abstract

Atherosclerotic cardiovascular diseases (ASCVDs) cause more deaths than any other disease group worldwide. However, it is possible to prevent the progression of atherosclerosis and the risk of ASCVD events by reducing the circulating concentrations of low-density-lipoprotein cholesterol (LDL-C). Large meta-analyses have demonstrated that decreasing the dietary intake of saturated fat and cholesterol can reduce the risk of ASCVD events. Here, we discuss the recent information regarding the prevention of subclinical atherosclerosis, ASCVD, and the risk of ASCVD events with a focus on dietary means. Plant stanols as fatty-acid esters were developed as a dietary adjunct to reduce LDL-C levels as part of a heart-healthy diet. They reduce cholesterol absorption so that less cholesterol is transported to the liver, the expression of LDL receptors is upregulated, and LDL-C concentrations are reduced on average by 0.40 mmol/L (12%) by consuming 3 g of plant stanols as esters/day. Using the equations of Keys, Anderson, and Grande, and the FINRISKI-counter equation, we also demonstrate that a heart-healthy diet combined with plant stanol ester consumption plausibly reduces the risk of coronary artery disease events by 23%. Thus, plant stanol esters as part of a heart-healthy diet seem to offer an effective means to reduce the risk of ASCVD events both at a population level and for subjects with different risk levels of ASCVD, when needed, in combination with statins.

see all

Series: Lääkärilehti
ISSN: 0039-5560
ISSN-E: 2489-7434
ISSN-L: 0039-5560
Volume: 76
Issue: 43
Pages: 2473 - 2478
Type of Publication: A2 Review article in a scientific journal
Field of Science: 3121 General medicine, internal medicine and other clinical medicine
Subjects:
Copyright information: © Lääkärilehti 2021.