University of Oulu

Arkkila, Perttu & Saarnio, Juha (2022) Ruokatorvi- ja mahasyövän riskiin voidaan vaikuttaa. Lääkärilehti 39-40/2022, VSK 77, 1593-1596

Ruokatorvi- ja mahasyövän riskiin voidaan vaikuttaa

Saved in:
Author: Arkkila, Perttu1; Saarnio, Juha2
Organizations: 1Helsingin yliopisto ja Hus Vatsakeskus, gastroenterologia
2Oulun yliopisto ja Oys Vatsakeskus
Format: article
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Persistent link: http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2023021527285
Language: Finnish
Published: Suomen lääkäriliitto, 2022
Publish Date: 2023-02-15
Description:

Tiivistelmä

Ruokatorvisyöpä on lisääntynyt Suomessa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Mahasyövän ilmaantuvuus pienenee. Näille syöville altistavat tupakanpoltto, ruoka-aineet ja etenkin mahasyövälle infektiot. Perinnöllisillä tekijöillä on myös merkitystä. Runsaasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio todennäköisesti vähentää ruokatorven ja mahalaukun syöpien riskiä. Laadukas endoskopia on edellytys syöpien esiasteiden diagnostiikalle ja hoidolle.

see all

Series: Lääkärilehti
ISSN: 0039-5560
ISSN-E: 2489-7434
ISSN-L: 0039-5560
Volume: 77
Issue: 39-40
Type of Publication: A2 Review article in a scientific journal
Field of Science: 3122 Cancers
Subjects:
Copyright information: © Lääkärilehti 2022.