Ruokatorvi- ja mahasyövän riskiin voidaan vaikuttaa |
|
Author: | Arkkila, Perttu1; Saarnio, Juha2 |
Organizations: |
1Helsingin yliopisto ja Hus Vatsakeskus, gastroenterologia 2Oulun yliopisto ja Oys Vatsakeskus |
Format: | article |
Version: | published version |
Access: | open |
Online Access: | PDF Full Text (PDF, 0.4 MB) |
Persistent link: | http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2023021527285 |
Language: | Finnish |
Published: |
Suomen lääkäriliitto,
2022
|
Publish Date: | 2023-02-15 |
Description: |
TiivistelmäRuokatorvisyöpä on lisääntynyt Suomessa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Mahasyövän ilmaantuvuus pienenee. Näille syöville altistavat tupakanpoltto, ruoka-aineet ja etenkin mahasyövälle infektiot. Perinnöllisillä tekijöillä on myös merkitystä. Runsaasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio todennäköisesti vähentää ruokatorven ja mahalaukun syöpien riskiä. Laadukas endoskopia on edellytys syöpien esiasteiden diagnostiikalle ja hoidolle. see all
|
Series: |
Lääkärilehti |
ISSN: | 0039-5560 |
ISSN-E: | 2489-7434 |
ISSN-L: | 0039-5560 |
Volume: | 77 |
Issue: | 39-40 |
Type of Publication: |
A2 Review article in a scientific journal |
Field of Science: |
3122 Cancers |
Subjects: | |
Copyright information: |
© Lääkärilehti 2022. |