University of Oulu

Verkkosivuston latautumisnopeuden vaikutus käyttäjän tyytyväisyyteen

Saved in:
Author: Kinnunen, Matias1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Information Technology and Electrical Engineering, Information Processing Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201603311368
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Kinnunen, 2016
Publish Date: 2016-04-04
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Kuutti, Kari
Description:
Verkkosivuston latautumisnopeus vaikuttaa selvästi käyttäjän tyytyväisyyteen niin kyselytutkimusten mukaan kuin erilaisilla mittareilla mitattuna. Tyytyväisyyden lisäksi latautumisnopeus vaikuttaa muun muassa käyttäjän tehokkuuteen, asenteisiin ja luottamukseen. Käyttäjät voivat pitää nopeammin latautuvia sivuja mielenkiintoisempina ja niiden silmäiltävyyttä (skannattavuutta) parempana. Nopea latautuminen kannustaa sivuston monipuolisempaan tutkiskeluun ja vähentää tehtyjen virheiden ”rankaisevuutta”. Hidas latautuminen voi puolestaan saada käyttäjän poistumaan sivustolta ja hylkäämään sivulatauksen. Käyttäjän lisäksi latautumisnopeus vaikuttaa verkkosivuston menestyksekkyyteen. Käyttäjät häipyvät sivustolta latautumisajan venyessä liian pitkäksi, ja hitaus heikentää verkkosivuston orgaanista sijoitusta Googlen hakutuloksissa ja saa käyttäjän kokeilemaan vähemmän eri vaihtoehtoja. Mobiililaitteet ovat niiden käytön voimakkaan yleistymisen vuoksi ajankohtainen aihe verkkosivuston latautumisnopeudesta puhuttaessa. Toisaalta ne ovat myös haasteellisia muun muassa niiden alhaisen suorituskyvyn ja mobiiliverkkojen latenssin vuoksi. Sopiva tavoiteltava latautumisaika voisi olla noin kaksi sekuntia, ja siedettävän latautumisajan yläraja kymmenen sekuntia. Verkkosivuston siedettävä latautumisaika ei ole kuitenkaan ikinä vakio, sillä siedettävyyteen voi vaikuttaa niin moni asia: muun muassa olosuhteet, käyttäjän ominaisuudet sekä muut verkkosivuston tekijät. Hidasta latautumista voi kompensoida parantamalla muita verkkosivuston tekijöitä, ja toisaalta nopealla latautumisella voi kompensoida verkkosivuston muita kehnosti suoriutuvia osa-alueita. Lopulta tärkeintä onkin verkkosivuston kokonaisuus, jonka osana myös latautumisnopeutta tulisi tarkastella.
see all

Subjects:
Copyright information: © Matias Kinnunen, 2016. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.