University of Oulu

Miksi termi ekologia kuvaa hyvin ihmisten ja laitteiden muodostamia systeemejä?

Saved in:
Author: Jaakola, Iikka1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Information Technology and Electrical Engineering, Information Processing Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201605251939
Language: Finnish
Published: Oulu : I. Jaakola, 2016
Publish Date: 2016-05-25
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Turunen, Sari
Description:
Useiden laitteiden käytön tuomien ongelmien ymmärtäminen kuuluu vuorovaikutuksen suunnittelun tämän hetken suurimpiin haasteisiin. Ihmiset omistavat kokoajan kasvavissa määrin interaktiivisia, digitaalisia laitteita, jotka kommunikoivat ja vaihtavat dataa keskenään. Tämä johtaa siihen, että käyttäjän on vaikea hahmottaa, miten hänen omistamansa laitteet käyttäytyvät keskenään. Tätä ilmiötä on tutkittu useiden tutkijoiden toimesta, ja he ovat pyrkineet luomaan ymmärrystä aiheesta erityisesti suunnittelijoiden tueksi. Tämän toteuttaakseen ovat alkaneet tarkastella useiden laitteiden ja ihmisten muodostamia systeemejä, kun perinteisesti fokus on ollut yhdessä käyttäjässä ja yhdessä laitteessa. Tällaisista systeemeistä useat tutkijat ovat alkaneet käyttää nimitystä ekologia, jonka juuret johtavat biologiaan. Mutta miksi ekogia kuvaa niin hyvin tällaisia systeemejä?
see all

Subjects:
Copyright information: © Iikka Jaakola, 2016. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.