Mustikan (Vaccinium myrtillus) antosyaanit ja niiden terveysvaikutukset |
|
Author: | Aitta, Ella1 |
Organizations: |
1University of Oulu, Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, Biochemistry |
Format: | ebook |
Version: | published version |
Access: | open |
Online Access: | PDF Full Text (PDF, 0.6 MB) |
Pages: | 29 |
Persistent link: | http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201702101161 |
Language: | Finnish |
Published: |
Oulu : E. Aitta,
2016
|
Publish Date: | 2017-02-13 |
Thesis type: | Bachelor's thesis |
Description: |
Tiivistelmä Mustikka (Vaccinium myrtillus L.) on Vaccinium-sukuun kuuluva kasvi, joka kasvaa Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Vaccinium-sukuun kuuluu mustikan lisäksi muun muassa karpalo ja kanadanmustikka. Mustikka sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja, minkä vuoksi sitä voidaan pitää funktionaalisena elintarvikkeena. Iso osa mustikan terveyshyödyistä on liitetty fenoleihin kuuluviin antosyaaneihin, joilla on antioksidanttisten vaikutusten lisäksi muunlaisiakin vaikutusmekanismeja, kuten solusignalointiin, geeniekspressioon, DNA:n korjausmekanismeihin ja soluadheesioon liittyviä toimintoja. Antosyaaneilla on osoitettu olevan mm. soluja suojaavia, antimikrobisia, syöpää estäviä, hermostoa suojaavia sekä lihavuutta ehkäiseviä vaikutuksia. Tämän tutkielman tarkoituksena on koota yhteen tämänhetkistä tietämystä antosyaanin rakenteesta, toimintamekanismeista sekä terveysvaikutuksista. see all
|
Subjects: | |
Copyright information: |
© Ella Aitta, 2016. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited. |