University of Oulu

Mustikan (Vaccinium myrtillus) antosyaanit ja niiden terveysvaikutukset

Saved in:
Author: Aitta, Ella1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, Biochemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201702101161
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Aitta, 2016
Publish Date: 2017-02-13
Physical Description: 29 p.
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Mustikka (Vaccinium myrtillus L.) on Vaccinium-sukuun kuuluva kasvi, joka kasvaa Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Vaccinium-sukuun kuuluu mustikan lisäksi muun muassa karpalo ja kanadanmustikka. Mustikka sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja, minkä vuoksi sitä voidaan pitää funktionaalisena elintarvikkeena. Iso osa mustikan terveyshyödyistä on liitetty fenoleihin kuuluviin antosyaaneihin, joilla on antioksidanttisten vaikutusten lisäksi muunlaisiakin vaikutusmekanismeja, kuten solusignalointiin, geeniekspressioon, DNA:n korjausmekanismeihin ja soluadheesioon liittyviä toimintoja. Antosyaaneilla on osoitettu olevan mm. soluja suojaavia, antimikrobisia, syöpää estäviä, hermostoa suojaavia sekä lihavuutta ehkäiseviä vaikutuksia. Tämän tutkielman tarkoituksena on koota yhteen tämänhetkistä tietämystä antosyaanin rakenteesta, toimintamekanismeista sekä terveysvaikutuksista.
see all

Subjects:
Copyright information: © Ella Aitta, 2016. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.