University of Oulu

Suoliston immuunijärjestelmä ja ruoka-allergia

Saved in:
Author: Riskumäki, Matilda1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201702251291
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Riskumäki, 2017
Publish Date: 2017-02-27
Physical Description: 27 p.
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Immuunijärjestelmä suojaa kehoa tautia aiheuttavilta viruksilta ja bakteereilta eli patogeeneilta. Immuunijärjestelmä muodostuu patogeenien torjuntaan osallistuvista leukosyyteistä eli valkosoluista sekä erilaistuneista imukudoksista, joissa valkosolujen kypsyminen ja puolustukseen aktivoiminen tapahtuu. Immuunijärjestelmän toiminta jaetaan luontaiseen ja adaptiiviseen immuniteettiin. Luontainen immuunijärjestelmä on jo täysin kehittynyt syntyessä, kun taas adaptiivinen immuunijärjestelmä kehittyy yksilön koko elinkaaren ajan sitä mukaan, kun keho kohtaa uusia taudinaiheuttajia. Suoliston immuunijärjestelmä eroaa rakenteeltaan yleisesti kaikkialla kehossa toimivasta systeemisestä immuunijärjestelmästä. Suoliston limakalvolla on erilaistuneita imukudosrakenteita, joita systeemisessä immuunijärjestelmässä ei tavata. Lisäksi erilaisia valkosoluja tavataan suolessa eri suhteessa kuin muualla kehossa. Suoliston immuunijärjestelmän toiminta pyrkii vaimentamaan tulehdusreaktion muodostumisen keholle hyödyllisiä rakenteita, kuten ravintoaineita vastaan. Keholle hyödyllisille rakenteille muodostettua immuunipuolustuksen vaimentamista kutsutaan oraaliseksi toleranssiksi. Oraalista toleranssia ylläpitävät mekanismit estävät tulehdusreaktion muodostumisen sellaisia rakenteita vastaan, jotka keho kohtaa ensimmäisen kerran ruuansulatuskanavassa. Ruoka-allergia on seuraus oraalisen toleranssin muodostumisen estymisestä. Ruoka-allergiassa immuunijärjestelmä puolustautuu allergisoivia ruoka-aineita vastaan kehittämällä näitä kohtaan tulehdusreaktion. Ruoka-allergiat ovat yleistyneet länsimaissa selittämättömän nopeasti ja nykyään ruoka-allergioita kutsutaankin maailmanlaajuisesti yleiseksi terveysongelmaksi.
see all

Subjects:
Copyright information: © Matilda Riskumäki, 2017. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.