University of Oulu

Suuri muinainen, kylmä jättiläinen : Kiina-kuva kiinalaista arkeologiaa ja kulttuuriperintöä käsittelevässä suomalaisessa uutisoinnissa 1990–2015

Saved in:
Author: Mujunen, Johanna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Archaeology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1.3 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201801251109
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Mujunen, 2018
Publish Date: 2018-01-29
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Ikäheimo, Janne
Herva, Vesa-Pekka
Reviewer: Äikäs, Tiina
Herva, Vesa-Pekka
Description:
Tutkin suomalaisen uutiskirjoittelun Kiinan arkeologiaa ja kulttuuriperintöä käsittelevää diskurssia. Tarkastelen sen syntyä ja kehitystä sekä erityisesti sen muodostamaa Kiina-kuvaa. Aineistoni käsittää Helsingin Sanomien, Yle.fi:n ja Pohjolan Sanomien julkaisemia kirjoituksia, joita olen katsonut sekä diskurssianalyysin että historiallisen kuvatutkimuksen näkökulmista. Kiina-kuva ei muuttunut tutkimuksen käsittämällä aikavälillä. Jutuissa Kiina näyttäytyy koko maailman mittakaavassa vanhana, arvokkaana ja tutkimuksellisesti merkittävänä, johon mielellään liitetään ja verrataan eurooppalaista menneisyyttä. Nyky-Kiina näyttäytyy pääosin voimakkaana ja länsimaista poikkeavasti toimivana, mikä herättää kirjoittajissa levottomuutta tai surua. Kiinalaiset näyttäytyvät jutuissa pelkistetysti valtiosta erillisinä tutkijoina, yksinkertaisina maanviljelijöinä tai häikäilemättöminä ryöstäjinä. Jutut päätyvät Suomeen useimmiten monen eurooppalaisen välikäden kautta, ja Kiinaa katsotaan perinteisen eurooppalaisesti, eurooppalaisen linssin läpi.
see all

Subjects:
Copyright information: © Johanna Mujunen, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.