University of Oulu

Bupropionin väärinkäyttö : systemaattinen kirjallisuuskatsaus

Saved in:
Author: Ruuttula, Juho1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Medicine
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201801271113
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Ruuttula, 2018
Publish Date: 2018-01-29
Thesis type: Other thesis
Tutor: Niemelä, Solja
Reviewer: Riipinen, Pirkko
Niemelä, Solja
Description:

Tiivistelmä

Bupropioni on kemialliselta rakenteeltaan klassisten stimulanttien kaltainen aine, joka pidentää dopamiinin ja noradrenaliinin vaikutusaikaa synapsiraossa. Lääkinnällisesti bupropionia käytetään masennuksen hoitoon sekä tupakoinnin lopettamisen apuna. Stimulanttien kaltaisten vaikutustensa vuoksi bupropionin päihdehakuista väärinkäyttöä on alkanut kuitenkin esiintyä. Tutkielmassa selvitetään systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla yksittäisen lääkeaineen, bupropionin, päihdehakuista väärinkäyttöä.

Systemaattinen kirjallisuuskatsaus bupropionin väärinkäytöstä tehtiin 27.10.2016 hyödyntäen PubMed-viitetietokantaa. Hakulausekkeena käytettiin ”bupropion AND (abuse OR recreational use OR overdose)”, mikä tuotti 958 hakutulosta, joista 11 artikkelia valikoitui lopulliseen kirjallisuuskatsaukseen. Artikkeleista kahdeksan on tapausselostuksia ja kolme muuta käsittelevät väärinkäyttöä vankilaolosuhteissa, bupropionin nuuskaamista ja bupropionin esiintyvyyttä kuolinsyytutkimuksissa. Bupropionin päihdekuisesta väärinkäytöstä ei ole vielä julkaistu laajempaa tutkimusta, joka käsittelisi ilmiön todellista yleisyyttä väestötasolla tai olisi suunnattu päihteiden käyttäjille.

Katsauksen perusteella bupropionin väärinkäyttöä on esiintynyt erityisesti vankiloissa sekä sekakäyttäjien keskuudessa. Väärinkäytölle altistavat aikaisempi huumausaineidenkäyttö, vakava masennus, heikko sosioekonominen asema sekä vankilatausta. Päihdyttävät vaikutukset saadaan parhaiten esille bupropionin nuuskaamisella limakalvoille tai vaihtoehtoisesti annostelemalla lääkeaine suonensisäisesti. Bupropionin päihdehakuinen väärinkäyttö on uusi ilmiö, ja sen yleisyyttä Suomessa on vaikea arvioida.

see all

Subjects:
Copyright information: © Juho Ruuttula, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.