University of Oulu

Mangaanipartikkeleiden käyttö kontrastiaineena MRI-kuvauksessa

Saved in:
Author: Korpela, Tuukka1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Medicine
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201804191493
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Korpela, 2018
Publish Date: 2018-04-20
Thesis type: Other thesis
Tutor: Blanco-Sequeiros, Roberto
Reviewer: Blanco-Sequeiros, Roberto
Lehtonen, Siri
Description:

Tiivistelmä

Kantasolujen käyttö sairauksien hoidossa on paljon tutkittu aihe, jolle etsitään koko ajan uusia sovellutuksia. Yksi kehitettävistä sovellutuksista on solujen seuraamisen mahdollistaminen kajoamattomasti kuvantamisella sekä soluterapian antamisen yhteydessä että hoidon seurannan aikana. Magneettikuvaus (MRI) on käyttökelpoinen kuvantamismenetelmä tähän. MRI-kuvaukseen ei liity haitallista ionisoivaa säteilyä ja sillä on myös useita muita etuja toisiin kuvantamismenetelmiin verrattuna, minkä vuoksi sen kehittäminen soluterapian seuraamista varten on hyödyllistä. MRI-kuvausta varten solut voidaan leimata kontrastiaineella niiden havainnoinnin parantamiseksi. Uusia MRI-solukuvauksen kontrastiaineita etsitään koko ajan. Mangaanioksidi on uusi ja yksi lupaavimmista kehitetyistä kontrastiaineista.

Tässä tutkimuksessa pyrittiin saamaan lisätietoa mangaanioksidin toksisuudesta ihmisen kantasolujen leimaamisessa. Tutkimuksessa tutkittiin kahta erilaista mangaanioksidista valmistettua partikkelia. Tavoitteena oli selvittää, miten ihmisen kantasolut selviävät 3 ja 5 viikkoa mangaanioksidilla leimaamisen jälkeen. Saatujen tulosten perusteella solujen elinvoimaisuus ja erilaistumiskyky säilyivät molempien ajanjaksojen ajan.

Tutkimuksessa selvitettiin myös miten eri leima-ainekonsentraatioilla leimatut solut erottuvat MRI-solukuvauksessa eli minkälainen kontrasti leimaamisella saadaan aikaiseksi. Havaittiin, että jo hyvin pienetkin leima-ainekonsentraatiot saavat aikaan merkittävän kontrastin paranemisen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Tuukka Korpela, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.