University of Oulu

Influenssa A- ja B-virus sekä käytössä olevat influenssarokotteet ja kehitteillä olevat universaalit influenssarokotteet

Saved in:
Author: Mäkelä, Mira1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, Biochemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201804201511
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Mäkelä, 2018
Publish Date: 2018-04-20
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Influenssa A- ja B-virukset ovat negatiivisäikeisiä RNA-viruksia, joiden genomi on segmentoitunut kahdeksaan osaan. Influenssa A-virus voidaan luokitella alatyyppeihin kalvoglykoproteiinien: hemagglutiniinin (HA) ja neuraminidaasin (NA) avulla. Influenssavirukset aiheuttavat kausittaisia epidemioita sekä ajoittain odottamattomia pandemioita. Kausi-influenssaepidemiat aiheutuvat kahdesta influenssa A-viruksen alatyypistä (H1N1 ja H3N2) sekä kahdesta influenssa B-viruksen linjasta (Yamagata ja Victoria). Influenssaviruksilta voi suojautua rokotteen avulla, jonka tehokkuus vaihtelee 60–90 % välillä. Tällä hetkellä käytössä olevia kausi-influenssarokotteita ovat trivalenttinen influenssarokote (TIV), LAIV-rokote sekä syksyllä 2018 Suomessa käyttöön otettava nelivalenttinen influenssarokote (QIV). Kehitteillä olevat universaalit influenssarokotteet pyrkivät antamaan mahdollisimman laajan ja kestävän suojan influenssaviruksia vastaan. Nämä universaalit influenssarokotteet ovat keskittyneet aktivoimaan spesifisten vasta-aineiden tuotantoa mm. HA:a, NA:a sekä M2-ionikanavia vastaan. Lisäksi kehitteillä on T-soluvastetta aktivoiva universaali influenssarokote.
see all

Subjects:
Copyright information: © Mira Mäkelä, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.