University of Oulu

Kerrostalo Oulun Nokkalaan

Saved in:
Author: Laukkanen, Veikko1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 13 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201805301951
Language: Finnish
Published: Oulu : V. Laukkanen, 2018
Publish Date: 2018-05-30
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

CLT-tilaelementeistä toteutettu kuusikerroksinen luhtitalo.

Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu 4200*7500 kokoinen CLT-tilaelementti. Maanalaisia tiloja lukuun ottamatta, kaikki rakennuksen pääasialliset tilat rakentuvat näistä CLT moduuleista. Huoneistot rakentuvat moduuleita yhdistelemällä ja niitä väliseinin jakamalla. Luhtikäytävä, porrastorni, sekä parvekkeet ovat rakenteellisesti itsenäisiä, eivätkä sisälly tilaelementtiin.

CLT-tilaelementit toimivat kerrostalon kantavana rakenteena. Parvekejulkisivu on levytetty ja rapattu, muut julkisivut paneloitu. Luhtikäytävä on rakenteeltaan CLT:tä, portaikko teräsrunkoinen. Suuret räystäät suojaavat sekä luhtikäytävää, että julkisivuja sateelta. Loivasti viettävä viherkatto kasvaa heinää.

Kerrostalon moduulirakenne heijastuu sen asuntotyyppeihin. Yksiö rakentuu yhden elementin sisälle, kaksio levittäytyy kahteen ja kolmio kolmeen tilaelementtiin. Asunnot koostuvat saman mittaisista tilaelementeistä, joten kaikki kerrokset toteuttaa tarpeen mukaan erilaisiksi, asuntotyyppejä kerrosten välillä varioimalla.

Asuintiloja suunniteltaessa on lähtökohtana mahdollisimman valoisat ja mittakaavaltaan mukavat tilat. Leveällä tilaelementillä varmistetaan oleskelutiloille riittävästi pinta-alaa ja makuuhuoneet ovat kohtalaisen suuret. Asunnoissa ei ole seinin jaettu keittiötä ja ruokailualuetta oleskelutiloista, vaan ne ovat yhtä tilaa. Tilaan on liukuovella ja suurella ikkunapinta-alalla liitetty parveke, jolloin oleskelutila jatkuu saumattomasti etelään aukeavalle parvekkeelle saakka.

Asunnoissa ei kantavien rakenteiden CLT pintaa ole näkyvillä paloteknisten vaatimusten takia, vaan kantavat seinät on verhoiltu kipsilevyin. Väliseinien CLT-pinnat ovat näkyvillä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Veikko Laukkanen, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.