University of Oulu

Vuosaaren keskustan asemakaava

Saved in:
Author: Pahta, Varpu1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1.6 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201805312175
Language: Finnish
Published: Oulu : V. Pahta, 2018
Publish Date: 2018-06-01
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Suunnitelman pääpiirteet on lisätty asuinrakentaminen, hotelli keskeisellä paikalla, työpaikkoja tuovia toimistorakennuksia sekä vihreys. Vuotalon ympäristö on suunnitelman keskuspiste ja alueen tärkein oleskelu- ja asiointialue. Mosaiikkitori saa uutta rajaavuutta ympäröivistä kortteleista ja sisältöä kauniista ympyrän muotoisista istutuspenkeistä. Puiden rajaaman alueen sisällä on vapaata tilaa graffititaiteelle vapaasti asukkaiden muokattavissa ja ihailtavissa. Graffititoiminto kannustaa eri väestöryhmiä kommunikoimaan keskenään.

Vuotalo saa uuden lasisen lisäkerroksen, jossa on lisää kokoustilaa. Uuden koulun tilat ulottuvat yli pyöräily- ja kävelytiestä, joka kulkee siis koulurakennuksen läpi. Uusia julkisia rakennuksia ovat myös ekumeeninen pyhä tila urheilutalon pohjoispuolella sekä galleria-kahvila Vuotalon koilliskulmalla. Tilassa on vaihteleva näyttely asukkaiden itse luomaa taidetta ja Vuotalon projekteja. Vaikka korttelit ovatkin keskenään erilaisia, ovat ne silti tasa-arvoisia keskenään. Tämä tukee alueen kehitystä tasavertaiseen yhteisöön.

Asuinkorttelit ovat muodoltaan vaihtelevia ja luovat viihtyisää kaupunkiympäristöä ympärilleen. Suurin asuinkortteli rakentuu entisen koulun tilalle vuotalon itäpuolelle. Tästä korttelista otin tarkempaan suunnitteluun yhden kerrostalon asuntosuunnittelussa. Toinen iso kortteli rakentuu tästä etelään Columbuksen parkkipaikan päälle betonikannelle.

Vuosaaren keskustan uusi värimaailma on punatiili-valkoinen, johon kasvillisuus tuo mukaan vihreää. Yhtenäinen värimaailma sitoo aluetta yhteen. Talot ovat enimmäkseen harjakattoisia ja harjojen alla on myös asuntoja tai yhteistiloja.

Asuin- ja toimistokerrostalojen katujen varrella olevissa ensimmäisissä kerroksissa sijaitsee kivijalkaliikkeitä ja päiväkoteja sekä muuta yritystoimintaa. Siinä missä suuri kauppakeskus kokoaa ihmisiä kaduilta sisälle, on pyritty hajaannuttamaan toimintoja julkiseen tilaan, jotta kadut ovat täynnä elämää.

Alueen koilliskulmassa on asuinkorttelialue matalampaa rakentamista, joka jatkaa olemassa olevaa asutustyyppiä korkeutensa mukaan, mutta tuo yhtenäistä värimaailmaa uuden Vuosaaren keskustan väreistä ja täten sitoo aluetta yhtenäiseksi kokonaisuudeksi reunoillakin.

see all

Subjects:
Copyright information: © Varpu Pahta, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.