University of Oulu

Kerrostalo Helsingin Vuosaareen

Saved in:
Author: Taipaleenmäki, Marika1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 17.9 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201805312198
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Taipaleenmäki, 2018
Publish Date: 2018-06-01
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Opinnäytetyön aiheena oli suunnitella kerrostalo Helsingin Vuosaareen. Taloon tuli sisällyttää riittävän monipuolinen asuntojakauma, tietty määrä yhteistiloja sekä laatia pihasuunnitelma. Suunnitellun rakennuksen työpiirustukset, rakennusosapiirustukset sekä detaljipiirustukset ovat olennainen osa opinnäytetyötä. Lähtökohdaksi suunnittelutyössä valitsin ihmisläheisyyden; asukkaiden viihtyvyys, tilojen ja yksityiskohtien käytännöllisyys sekä kutsuva, lämminhenkinen arkkitehtuuri olivat tärkeimmät tavoitteeni.

Sijoituspaikka oli vapaasti valittavissa aluesuunnitelmaehdotuksesta, jonka laatimisessa olin mukana. Suunnitelmassa kaikki korttelit olivat umpikortteleita suurine sisäpihoineen. Tässä työssä suunniteltu kerrostalo sijoittuu tulevan ja olemassa olevan rakennuskannan rajalle.

Suunnittelemani rakennus on tiiliverhoiltu kolmen porrashuoneen lamellitalo. Asemakaavasuunnitelman perusteella kattomuodoksi määräytyi varsin jyrkkäkulmainen lapekatto materiaalinaan konesaumapelti. Ulkoarkkitehtuuria määrittävät eniten juuri kattomuoto, tiilen punainen sävy sekä massan vaihteleva mutta tasapainoinen jäsentely. Merkittävän aiheen ulkoarkkitehtuurin tuovat myös toistuvat tumman harmaat pinnakaiteet, joita on käytetty eteläjulkisivun parvekkeilla sekä pohjoisen julkisivun ranskalaisilla parvekkeilla.

Asuntoja rakennuksessa on kolmea tyyppiä: yksiöitä, kaksioita sekä kolmen makuuhuoneen asuntoja perheille. Sisääntulokerroksessa on esteettömäksi mitoitettu asunto. Yhteistiloja on sijoitettu kolmeen eri kerrokseen: irtaimistovarasto kellarikerrokseen, pyykkitupa ja ulkoiluvälineiden säilytys sisääntulokerrokseen sekä asukkaiden sauna ja kerhotilat ylimpään kerrokseen. Jokainen asunto on yhdistettävissä ulkotilaan: kolmeen asuntotyyppiin kuuluu tilava parveke, jolle avautuvat lasiliukuseinät oleskelutiloista. Parvekkeet on varustettu avattavin lasituksin. Toiseen pienimmistä asuntotyypeistä ei kuulu parveketta, vaan olohuoneiden ikkunaseinät on varustettu ikkunaovin sekä kaitein. Ikkunaovin ja kaitein varustettuja ranskalaisia parvekkeita on sijoitettu jokaiseen asuntotyyppiin, jotta ulko- ja sisätilan yhdistäminen olisi vaivatonta ja päivän valon pääsy sisätiloihin maksimoitu.

Rakennuksen kantavan rakennejärjestelmän muodostavat lamelliin nähden poikittaiset paikallavaletut teräsbetonilinjat yhdistettynä pitkittäin asennettuun ontelolaattavälipohjaan. Pitkittäiset kantamattomat ulkoseinät toteutetaan rankarakenteisina ilman betonisia sisäkuoria. Kattomuoto rakentuu niin ikään ontelolaatoista kantavien poikittaisten linjojen varaan.

Työssä suunniteltu kerrostalo rakentuu hyvin tavallisista ja tutuista elementeistä; punatiiliverhottu lamellimassa peltikatteella. Ulkoarkkitehtuuri ei kuitenkaan ole jäänne menneestä ajasta vaan toteuttaa tämän päivän henkeä. Lisäksi työssä toteutuu alussa asetettu tavoite ihmisläheisen arkkitehtuurin luomisesta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Marika Taipaleenmäki, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.