University of Oulu

Kerrostalo Vuosaareen

Saved in:
Author: Kari, Henna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 15.9 MB)
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201805312222
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Kari, 2018
Publish Date: 2018-06-01
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyössä tavoitteenani oli suunnitella toimiva ja persoonallinen asuinkerrostalo Helsingin Vuosaareen. Valitsin kerrostalon Yhdyskuntasuunnittelu- kurssilla yhdessä Iina Vähäkankaan ja Meri-Tuuli Hietalan kanssa suunnittelemastamme aluesuunnitelmasta Karikko-korttelista. Aluesuunnitelmassamme puistokaistaleista koostuvia kevyen liikenteen väyliä rajaavat erilaisista rakennustyypeistä koostuvat korttelit. Osa kortteleista koostuu lamellitaloista, osa kaaren muotoon taivutetuista lamelleista ja osa pistetaloista. Alueen rakennusten korkeudet vaihtelevat aaltomaisesti. Karikko-korttelia ympäröivät kevyen liikenteen väylät ja se koostuu viisikulmionmuotoisista pistetaloista ja niiden piharakennuksista.

Asuinhuoneistoja suunnitellessani pyrin muodostamaan suorakulmaisen muotoisia tiloja erityisesti makuuhuoneista, kylpyhuoneista ja keittiöistä. Rakennuksen epätavallinen muoto on aistittavissa oleskelu- ja ruokailutiloista, jotka avautuvat kahteen suuntaan. Keittotilat ja olohuoneet muodostavat avaria ja yhtenäisiä tiloja. Eteisestä on pääsääntöisesti saavutettavissa näkymä ulos. Porraskäytävä avautuu koilliseen ja on rakennuksen muodosta johtuen persoonallisen muotoinen tila.

Yhteiset tilat sijoittuvat 9:nteen ja katutasokerrokseen, sekä piharakennukseen. Yhdessä IV-konehuoneen kanssa 9:nnessä kerroksessa on kaksi esteettömästi mitoitettua parvekkeellista saunaa, joista toinen liittyy keittotilalla varustettuun juhlatilaan. Katutasosta löytyvät pesutupa, lastenvaunuvarasto, harrastusväline varasto, kirjastotila, harrastustila, irtainvarastoja sekä jätehuone. Loput irtainvarastot sijoittuvat kellarikerrokseen, josta on käynti maanalaiseen parkkihalliin. Piharakennuksessa on pyörävarasto ja verstas.

Kerrostalon julkisivumateriaalit ovat anodisoitu metallikasetti ja puulaudoitus. Metallikasetti tekee rakennuksen ilmeestä teollisemman ja puu tuo järkälemäiseen massaan lämpöä. Puulaudoitusta on käytetty katutasossa ja parvekkeiden verhouksessa. Metallikasetti ulottuu parvekkeen kohdalla parvekelaatan eteen ja viimeistelee näin rakennuksen nurkissa olevien parvekkeiden kohdalla epätavallisen muodon. Parvekkeet ovat sisäänvedettyjä ja puuverhoiltuja kauttaaltaan.

Kerrostalon ikkunat ovat kahdenlaisia; korkeita ja kapeita sekä matalia ja leveitä. Ikkunoiden ”suuntaa” vaihtelemalla julkisivusta on saatu elävä. Huoneistoissa tunnelma muuttuu ikkunoiden avulla. Korkeat ikkunat sijoittuvat pääsääntöisesti huoneen nurkkaan ja valaisevat näin tilaa seinää pitkin. Matalat ikkunat rajaavat katseentasolle mielenkiintoisia näkymiä ja antavat sisätilaan valokaistan. Myös porraskäytävän suuret korkeat ikkunat tuovat julkisivuihin monipuolisuutta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Henna Kari, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.