University of Oulu

Kerrostalo Vuosaareen

Saved in:
Author: Garnets, Irina1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, )
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201805312226
Language: Finnish
Published: Oulu : I. Garnets, 2018
Publish Date: 2018-06-01
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Asemakaavasuunnittelun kurssilla paneuduimme ryhmissä Vuosaaren keskustan kehitykseen. Ryhmämme pyrki säilyttämään alueelle ominaisen vehreyden ja rajaaman julkista tilaa nykyistä selvemmin. Vuotalon edustalle luotiin kokoava aukiotila, josta voisi muodostua alueen tapahtumakeskus. Vuopaadentien ja terminaalisillan länsipuolta päätimme rajata kolmiomaisella 5–8. kerroksisten rakennusmassojen kokonaisuudella, jota halkoo kevyen liikenteen väylä. Rakennusten katutaso on tarkoitettu liiketiloille ja asukaspalveluilla. Nämä tukevat kevyen liikenteen väylän elävää kaupunkitilaa. Asuntosuunnittelun kurssilla päätin keskittyä kerrostalokorttelin lounaisnurkkaan. Rakennuksen osa sijaitsee tulevan lukion tonttia vastapäätä. Rakennuksen pohjakerros toimii kaavan mukaisesti liiketiloina ja asuintalon palvelutiloina. Urheilutalon ohi menevän pyöräreitin varteen on sijoitettu kadulle avautuvia liiketiloja ja pieni liikekeskus, joka sijoittuu pihakannen alle. Asuinrakennuksen pääperiaatteena on yhdistää monipuolinen käytettävyys sekä yhteisöllinen asuminen. Rakennuksessa on kaksi porraskäytävää ja liikekerroksen päälle sijoittuu kahta erilaista asuntokerrostyyppiä. 2–3. kerros on varattu kahteen kerrostasoon jakautuville ateljee -huoneistoille. Loft-tyyppiset asunnot avautuvat länteen isoina metallilasiseininä. 2. kerroksessa sijaitsevat asuntojen perustoiminnot kuten keittiöt ja kylpyhuoneet. 3. kerros toimii makuu- ja työtilana, jonka kautta on mahdollista toteuttaa esimerkiksi käynti asukkaan työvastaanotolle. Lisäksi päädyissä oleviin huoneistoihin kuuluu pihaterassi rakennuksen itäpuolella. Ateljee-huoneistojen tavoitteena on tukea asumisen ja työn erityistarpeita sekä luoda arvokkaita asuntoja. 4–5. kerros toimii peruskerroksina, joista löytyy monipuolisesti eri kokoisia asuntoja tukemaan heterogeenistä asukaskantaa. Yhteisenä piirteenä asunnoille toimii länteen aukeavat suuret parvekkeet, joihin mahtuu luomaan persoonallista jatkoa sisätiloille. 6. kerros toimii koko taloyhtiön yhteisenä kerroksena, josta löytyy kuntosali, kirjasto/kerhotilaa, sauna sekä kaupungin ylle avautuva aurinkoterassi. Lisäksi ylimääräiset ullakkovarastot lisäävät asukkaiden säilytysmahdollisuuksia, joita voi tarpeen tullen muuntaa myös käyttötiloiksi. Rakennuksen piha toteutetaan kansirakentamisena liiketilojen päälle. Näin taataan intiimi ja turvallinen pihatunnelma, joka sijaitsee vilkkaan urbaanikeskuksen välittömässä läheisyydessä. Pihakannen seinustoilla sijaitsevat terassit ja huoltopisteet, jolloin keskiosaan jää tilaa aktiviteeteille ja ajanvietolle. Liikunta-, leikki- ja istuskelumahdollisuudet pyrkivät lisäämään asukkaiden aktiivisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä. Keskellä sijaitsevat kolmiomaiset valoaukot luovat näköyhteyden alas ja tuovat luonnonvaloa lisäävät liikekeskuksen viihtyisyyttä. Lisäksi valoaukot toimivat myös pihan valaistuselementteinä. Rakennus koostuu betonisesta, paikalla valetusta pohjakerroksesta, jonka päällä toimii asuinrakennuksen liimapuupilari-clt-laatta -järjestelmä. Pidemmillä jänneväleillä päätyhuoneistoissa on laatan lisäksi liimapuupalkit. 400x360 paksut palkit jäävät näkyviin huoneisoissa ja korostavat talon rakenteellisuutta. Asennuslattia ja helposti purettavat puurankarakenteiset väliseinät mahdollistavan asuntojen muuntelun ja lisää rakennuksen käyttöikää sopeutuen asumistarpeiden muutoksiin.
see all

Subjects:
Copyright information: © Irina Garnets, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.