University of Oulu

Tiloja teoksille

Saved in:
Author: Kujanpää, Pyry1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, )
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201809152804
Language: Finnish
Published: Oulu : P. Kujanpää, 2018
Publish Date: 2018-09-19
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Valitsin kandidaatintyökseni nykyaikaisen arkkitehtuurin harjoitustyön. Tehtävänantona oli suunnitella näyttelyrakennus taideteosten esille panoa varten. Suunnittelualueena oli entisen kaupunginvarikon tontti Oulun hupisaarten puistoalueen tuntumassa. Suunniteltavassa rakennuksessa tulee olla itse näyttelytilojen lisäksi kahvila ja tarvittavat aulatilat, aputilat sekä tekniset tilat. Oma suunnitteluprosessi oli todellinen kehityskulku. Aluksi lähdin suunnittelemaan rakennusta vahvasti muoto edellä. Tiukan formalistinen lähtökohta asetti haastavat rajoitteet sisätilojen suunnittelulle. Päädyin lopulta täysin hylkäämään alkuperäisen suunnitelmani ja aloittamaan kokonaan uudestaan — tällä kertaa lähdin suunnittelemaan rakennusta puhtaasti tilojen ehdoilla, joka osoittautui helpommaksi ja palkitsevammaksi menettelytavaksi. Suunnittelemani näyttelyrakennus on monoliittinen laatikko, joka istuu tontilla ylväästi ja yksin pedestaalin päällä. Rakennuksen julkisivu on pääasiassa hiottua mustaa betonielementtiä. Suuri ikkuna-alue peittää puolet rakennuksen kahdesta julkisivusta. Hiotut betonielementit ja ikkunakentän teräksiset pystypilarit noudattavat samaa tasajakoa, joka gridimäisesti jäsentää rakennuksen julkisivua. Kaksi paloportaikkoa ja pääsisäänkäynti tulevat ulos monoliitin muuten veistosmaisesta kuutiosta: nämä leikkisät vertikaaliset elementit noudattavat edelleen samaa gridimäistä elementtijakoa ja antavat tarkkailijalle vihjeen, että sama tasainen jako jatkuu edelleen rakennuksen sisätiloissakin. Kolmekerroksisen näyttelyrakennuksen sydäntila on suuri ja korkea aulatila, johon on sijoitettu rakennuksen kahvila. Mahtipontisesta aulatilasta on kulku portain ja hissillä ylempiin kerroksiin, jossa näyttelytilat sijaitsevat. Porras-hissi-hässäkkä on aulatilan sydämessä. Käytävämäiset sillat johdattavat näyttelytiloihin porraskentän luota. Talon pystypilarijärjestelmä on selkeästi näkyvillä luurangon lailla. Pilarit ovat tasaisissa grideissä ja alakaton rakenteita ei ole piilotettu. Rakennuksen lasitettu osa julkisivusta avautuu komeaan puistoon ja vesielementtiin.
see all

Subjects:
Copyright information: © Pyry Kujanpää, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.