University of Oulu

Mobiililaitteiden käytettävyyssuunnittelu

Saved in:
Author: Launonen, Pirkka-Pekka1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Information Technology and Electrical Engineering, Information Processing Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201811203079
Language: Finnish
Published: Oulu : P.-P. Launonen, 2018
Publish Date: 2018-11-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on tarkastella mobiilisovelluksien ja mobiilialustojen käytettävyyttä sekä niihin liittyviä teorioita. Monimutkaiset tietokonejärjestelmät ovat osa jokaisen arkipäivää nykyään ja niinpä kyseisiä järjestelmiä löytyy jokaisesta kodista. Näin ollen on syytä tutkia niitä suunnitteluhaasteita, joita mobiililaitteiden omat sovellukset ja käyttöjärjestelmät tuovat. Mobiilikäytettävyyden kannalta tulisikin miettiä ennen kaikkea sitä, mitkä toiminnot ovat oleellisia mobiililaitteen käyttäjälle. Tutkimalla mobiilikäytettävyyden ja -suunnittelun ongelmakohtia voidaan koostaa yleisesti hyviä suunnitteluperiaatteita sekä ohjeita käytettävyyssuunnittelua ajatellen. Tutkimusongelmana tarkastellaan sitä, minkälaiset asiat vaikuttavat mobiililaitteen käytettävyyssuunnitteluun ja käytettävyyteen ylipäätään. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan myös, onko perinteisten ohjelmistosuunnittelun ja mobiilisovellusten suunnittelun välillä eroja. Tämän kirjallisuuskatsaus osoittaa, että mobiililaitteiden käytettävyyteen vaikuttaa niiden erilainen konteksti verrattuna perinteisiin tietokoneella toimiviin käyttöliittymiin ja sovelluksiin. Kompleksiset toiminnot lisäävät käyttäjien turhautumista sekä huonontavat asenteita mobiililaitteita kohtaan. Mobiililaitteen fyysiset ominaisuudet, kuten näytön koko, tuovat myös erilaisia käytettävyyssuunnitteluongelmia, jotka täytyy huomioida suunnittelijoiden toimesta. Myös tarve mobiilikäytettävyysongelmien omalle evaluoinnille on tarpeen. Tämän kirjallisuuskatsauksen osalta ei löytynyt tutkimuksia nykyaikaisista mobiililaitteista, joissa on kosketusnäyttö. Näin ollen tämä kirjallisuuskatsaus suosittaa, että tutkimuksia tulisi tehdä myös nykyaikaisille mobiililaitteille. Tämän kirjallisuuskatsauksen aikana ei nykyaikaisia tutkimuksia löytynyt, tai ne eivät soveltuneet tämän kirjallisuuskatsauksen teemaan.
see all

Subjects:
Copyright information: © Pirkka-Pekka Launonen, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.