University of Oulu

Kerrostalo Vuosaareen

Saved in:
Author: Kärki, Liisa1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 35.6 MB)
Pages: 8
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201812203306
Language: Finnish
Published: Oulu : L. Kärki, 2018
Publish Date: 2018-12-20
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:
Kandidaatintyöni koostuu koko lukuvuoden mittaisesta yhteisprojektista, jossa tutkin kerrostaloa aina asemakaavoituksesta parvekedetaljeihin asti. Kandidaatintyöni painottuu nykyarkkitehtuurin kurssin asuntosuunnitteluun. Yhteisprojekti alkoi yhdyskuntasuunnittelun kurssilla, jossa suunnittelin asuinalueen Helsingin Vuosaareen ryhmätyönä yhdessä Millamari Karppisen, Meri Laakson ja Jasmin Koistisen kanssa. Osallistuimme suunnitelmallamme Vuosaaren keskustan arkkitehtiopiskelijakilpailuun nimimerkillä ’’Vetoketju’’. Tärkeimmät suunnitteluperiaatteemme kilpailussa olivat ihmisen mittakaava, ekologisuus sekä alueen identiteetin vahvistaminen. Vetoketju koostuu pääsääntöisesti 4–7-kerroksista puurunkoisista harjakattoisista lamellitaloista sekä aluetta eteläpuolelta rajaavasta kivirunkoisten pistetalojen sarjasta. Halusin tutkia tarkemmin puurakenteista kerrostaloa, joten valitsin kandidaatintyön kohteekseni suunnitelmastamme 6-kerroksisen harjakattoisen lamellitalon aivan Vuosaaren ytimestä, kauppakeskus Columbuksen vierestä. Kerrostalon runko on palkkivahvistettua CLT:a. Kerrostalo rajautuu pitkältä sivultaan vilkkaaseen julkisen liikenteen väylään, Vuosaaren terminaalisiltaan. Koillisjulkisivu on ilmeeltään pelkistetympi ja ikkuna-aukotus on maltillisempaa. Koillisjulkisivun katutasokerroksen valjastin pääsääntöisesti liiketiloille sijainnin keskeisestä luonteesta johtuen. Luoteessa kerrostalon välittömässä läheisyydessä on Vetoketju-suunnitelmamme solmukohta, Kahvila-aukio, joten tämän päätyjulkisivun katutasoa elävöittää kahvila kesäterasseineen. Pääsisäänkäynti korttelin sisäpihalle tapahtuu hektisen Terminaalisillan puolelta kerrostalon ja sen vieressä seisovan 9-kerroksisen pistetalon välistä. Korttelia ympäröivien rakennusten massoittelulla pyrin rauhoittamaan sisäpihan siten, ettei ohikulkijoille tule läpikulkutarvetta. Korttelin sisäpihan toiminnot on suunniteltu kattamaan kerrostalon ja viereisen matalamman lamellitalon asukkaiden tarpeet. Kortteliin kuuluu myös kolme pistetaloa, mutta suunnitelmamme mukaan pistetalojen ulkotiloja varten on varattu yhteisöllinen kattoterassikokonaisuus. Pihasuunnittelussa pyrin ottamaan tilan rajallisuuden puitteissa kaikenikäiset asukkaat huomioon. Leikkipaikan sijoitin keskelle, jotta parvekkeilta olisi sinne esteetön näkyvyys. Sisäpihan jatkeeksi sijoitin talon 6. kerrokseen monipuoliset yhteiskäyttötilat. Sijoitin asuntojen olohuoneet ja parvekkeet sisäpihan puolelle sekä otollisimman ilmansuunnan että asukkaiden yksityisyyden vuoksi. Myös rappukäytävät on avattu lounaaseen lasiseinällä, jotta saapuminen taloon olisi mahdollisimman valoisaa ja miellyttävää. Julkisivumateriaalit kiertävät talon yhtenäisinä: katutasossa on tiilijulkisivu vaalealla kolmikerrosrappauksella ja asuinkerrokset on verhoiltu kuusipystylaudoituksella, joka harmaantuu kauniisti ikääntyessään. Kontrastia lämpimälle puulle tuovat parvekkeiden sirot pinnakaiteet, jotka ovat käsittelemätöntä kuumasinkittyä terästä.
see all

Subjects:
Copyright information: © Liisa Kärki, 2018. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.