University of Oulu

Maailmankuva : historia, teoria ja mahdollisuudet maantieteelle

Saved in:
Author: Hyttinen, Taneli1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905091694
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Hyttinen, 2019
Publish Date: 2019-05-15
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Maailmankuvaa, alun perin ’weltanschauung’ saksan kielestä, käytetään usein tutkimuksissa ja yleisessä kielessä moninaisiin tarkoituksiin. Tästä huolimatta siihen liittyvä tarkempi teoreettinen ja tutkimuksellinen pohdinta sekä määritteleminen jää usein huomattavan vajaaksi. Tämä vajaus asettaa termin omituiseen asemaan, jossa lukijoiden ja tutkijoiden oletetaan ymmärtävään sen merkitys ilman, että sitä koskaan heille suoraan avattaisiin. Maailmankuvaa on kuitenkin ajansaatossa tutkittu ja määritelty monilla eri tutkimusaloilla aina filosofiasta psykologiaan, ja onkin syytä tutkia ja pohtia tätä maantieteen näkökulmasta.

Poikkitieteellisenä ajatuksena maailmankuvateoria lupaa käyttökelpoisuutta hyvinkin kimeerisen tutkimuskentän omaavalle maantieteelle, mikä on kuitenkin potentiaalinsa suhteen pitkälti hyödyntämätöntä, tai ainakin epäsäännönmukaista. Tavoitteenani tällä tutkielmalla onkin havainnollistaa maailmankuvaan liittyvää teoriaa ja historiaa sekä sen olemassa olevaa ja mahdollista potentiaalia maantieteen saralla. Nykyään maailmankuvan tutkimus on sovellettavissa erityisen hyvin erilaisten kulttuurien ja käsitysten kohtaamiseen, minkä vuoksi myös ihmismaantiede voi termin omaksumisesta laajempaan käyttöön hyötyä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Taneli Hyttinen, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.