University of Oulu

Big datan hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa

Saved in:
Author: Turunen, Alpo1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905091700
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Turunen, 2019
Publish Date: 2019-05-14
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tässä kandidaatintyössä käsitellään big datan ja kaupunkisuunnittelun yhteyttä. Ensimmäiseksi big dataa itsessään, sekä sen jälkeen sen mahdollisuuksia ja haasteita kaupunkisuunnittelun yhteydessä. Big datan hyödyntäminen on kaupunkisuunnittelussa kasvava trendi ja tulevaisuudessa rutiinia. Terminä big data on tuore, sillä siitä on puhuttu vasta 10 vuotta. Usein termi big data käsitetään kolmen v:n määritelmän kautta. Lyhyesti sanottuna se on kuitenkin dataa, joka ei mahdu perinteiseen Excel-tiedostoon. Datan määrä kasvaa yli 40 prosenttia vuosittain digitaalisten laitteiden yleistyessä. Merkittävimmät big datan lähteet kaupungeille ovat älypuhelinten tuottama sijaintitieto, julkisen liikenteen älykorttitiedot, sosiaalisen median ja hakukoneiden tuottama data, sensoreiden ja antureiden tuottama data, sekä eri datalähteiden yhdistely.

Big data on yksi älykaupunkien rakennusaineista, ja se muuttaa kaupunkisuunnittelua merkittävästi. Kaupungit haluavat tehostaa toimintojaan ja olla entistä kilpailukykyisempiä. Big datan avulla päätöksentekoa on mahdollista muuttaa entistä dynaamisemmaksi ja tehokkaammaksi, sekä sen avulla on mahdollista osallistaa laajempi kansanjoukko vaikuttamaan päätöksentekoon. Lisäksi big data on tuonut uusia mahdollisuuksia päätösten simulointiin ja arviointiin. Konkreettisemmin big dataa on hyödynnetty muun muassa maankäytön ja liikenteen suunnittelussa.

Aiheen tuoreuden takia kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä löydetty ja ala tulee kehittymään nopeasti. Kuitenkin myös riskejä ja haasteita on paljon. Näistä oleellisimpia ovat big datan saatavuus, laatu ja koulutuksen puute. Myös yksityisyys, tietoturva ja liian datavetoinen päätöksenteko herättävät huolta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Alpo Turunen, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.