University of Oulu

Ajoneuvojen sisäisten tietojärjestelmien käyttöliittymien vaikutus ajoturvallisuuteen

Saved in:
Author: Perunka, Janita1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Information Technology and Electrical Engineering, Information Processing Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 21
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905151790
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Perunka, 2019
Publish Date: 2019-05-20
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Useimmissa ajoneuvoissa on erilaisia ajoneuvotietojärjestelmän käyttöliittymiä, joiden tarkoitus on parantaa ajoturvallisuutta ja helpottaa auton hallintaa. Niiden ulkoasu, sijainti ja käyttötapa ovat vaihtelevia. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää ajoneuvojen tietojärjestelmiin liittyvien käyttöliittymien merkitystä etenkin ajoturvallisuuden kannalta. Tutkimusmenetelmänä on kirjallisuuskatsaus, jossa tavoitteena on tarkastella analyyttisesti kyseiseen aihepiiriin liittyviä tutkimuksia. Kirjallisuuskatsaus luo teoreettisen kehyksen pohtia ajoturvallisuutta eri käyttäjäryhmien kannalta. Vaikka auton tietojärjestelmät tarjoavat kuljettajalle paljon hyödyllistä tietoa, ne voivat myös häiritä kuljettajan keskittymistä ajon aikana ja näin vaarantaa ajoturvallisuuden. Tietojärjestelmän käyttöliittymällä on suuri vaikutus käytettävyyteen ja sitä kautta myös ajoturvallisuuteen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Janita Perunka, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.