University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Hintsala, Ossi1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 42.8 MB)
Pages: 13
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905181844
Language: Finnish
Published: Oulu : O. Hintsala, 2019
Publish Date: 2019-05-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Yhteisprojekti alkoi asemakaavasuunnittelun kurssilla (YS). Kurssin ryhmätyön tehtävänantona oli suunnitella täydennysrakennusta Rovanimen 3. kaupunginosaan, linja-autoaseman ja torin tuntumaan. Tavoitteenamme oli tämän lisäksi parantaa alueen liikenneväyliä, viihtyisyyttä sekä turvallisuutta ja vahvistaa alueen identiteettiä luomalla urbaania kaupunkitilaa. Tärkeitä elementtejä tämän saavuttamiseksi ovat alueen halki ulottuva puistoakseli, ajoradasta viherkaistalla erotetut jalankulku- ja pyöräilyväylät sekä katualuetta rajaavat 3–5 kerroksen korkuiset suurkorttelit.

Toisessa vaiheessa suunnittelin alueelle asuinkerrostalon (NARK). Valitsin kohteekseni Hallituskadun päätteenä olevan, puistoon avautuvan U-kirjaimen muotoisen rakennuksen päädyn sen keskeisen sijainnin ja puiston läheisyyden vuoksi. Suunnittelussa painottuivat yhteisöllisyys sekä asuntojen ja porrashuoneen avaruus ja valoisuus. Vehreällä pihalla on monenlaisia yhdessäoloa mahdollistavia toiminotja ja ylin kerros on pyhitetty kokonaan yhteistiloille, saunoille, kuntosalille seikä suurelle keittiölle ja takkahuoneelle. Pohjakerroksessa taas on pyykkitupa ja kerhohuone joista on suora yhteys ulos. Laadukkaiden yhteistilojen vuoksi asunnoissa ei ole tarvetta pyykinpesukoneille ja saunoille mikä säästää niin tilaa, kustannuksia kuin ympäristöäkin. Lapinkävinjäntien puoleinen parvekevyöhyke muodostaa kesällä auringolta suojaavan kolmiulotteisen kaksoisjulkisivun, pohjoispuolen yksiöissä puolestaan on ranskalaiset parvekkeet valoisuuden maksimoimiseksi.

Kolmannessa vaiheessa laadin kerrostaloon työ- ja detlajipiirustukset (RO). Tässä vahieessa lähtökohtanani oli arkkitehdin vastuu ilmaston lämpenemisen hidastamisessa. Kaikissa materiaalivalinnoissa ja suunnitteluratkaisuissa on pyritty pitkäaikaiskestävyyteen, huollettavuuteen ja materiaalien kierrätettävyyteen mahdollisimman pitkän elinkaaren saavuttamiseksi, tinkimättä kuitenkaan arkkitehtuurin ja asumisen laadusta. Rakennuksen kantavat pystyrakenteet ovat liimattomia massiivipuisia MHM-elementtejä ja vaakarakenteet vastaavanlaisia PHE-elementtejä. Betonia on käytetty mahdollisimman vähän, sillä myös hissikuilu, portaat ja parvekkeet ovat puurakenteisia. Näin maksimoidaan hiilen varastoituminen rakenteisiin.

see all

Subjects:
Copyright information: © Ossi Hintsala, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.