University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Karppinen, Hanna-Kaisa1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 51.2 MB)
Pages: 12
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905181847
Language: Finnish
Published: Oulu : H.-K. Karppinen, 2019
Publish Date: 2019-05-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyönä suunnittelin yhdyskuntasuunnittelun, asuntosuunnittelun ja rakennusopin yhteisprojektina betoni-tiili-teräs -runkoisen asuinkerrostalon Rovaniemen 3. kaupunginosaan. Rakennus sijoittuu Lapinkävijäntien ja Hallituskadun kulmaan, entisen linja-autoaseman pohjoispuolelle. Yhdyskuntasuunnittelun kurssilla ryhmätyönä laaditussa aluesuunnitelmassa painotimme tehokasta kevyen liikenteen syöttöä alueen läpi keskustan suuntaan sekä alueen vehreyttämistä aluetta halkaisevan puistovyöhykkeen avulla. Suunnitelmassa oli myös ajatuksena luoda tieteen, taiteen ja urheilun keskittymä alueen koillisnurkkaan.

Kerrostalon piha rajautuu rakennusmassan sekä entisen linja-autoaseman törmän väliin jääväksi sisäpihaksi. Pihasuunnitelman lähtökohtana oli luoda pihalle pienoismetsä. Tarkoituksena oli mahdollistaa lapsille ja nuorille luovaan leikkiin sekä oleskeluun aktivoiva piha. Pihan toimintoihin kuuluu myös pienoismetsään sijoittuva pergola ja nuotiopaikka sekä rakennuksen sisältä ulos terassille ja pihalle avautuva harrastetila kasvihuoneineen. Pihan toiminnot on keskitetty kulkureittien ja sisäänkäyntien yhteyteen sekä toimintoja löytyy monipuolisesti kaikille ikäryhmille, jolloin piha toimii varmana kohtauspaikkana.

Kerrostalo jäljittelee vanhaa tehdasmaista tunnelmaa ja loft-henkisyyttä. Rakennus on sivukäytävätalo, jonka asunnot avautuvat pääosin sisäpihan puolelle etelään. Kadun puoli on julkisempi, joka muodostuu tiilipilareiden sekä kapeiden korkeiden ikkunoiden rytmistä. Rakennuksen sisäpihan puolen julkisivu on avoimempi. Kerrostalo koostuu 1–3 huoneen asunnoista sekä jokaiseen kerrokseen räätälöidystä yhteistilasta, kuten harraste- ja pajatiloista, yhteisestä olohuoneesta sekä saunatiloista. Kerrostalon korkea kerroskorkeus lisää asuntojen ilmavuutta ja asumismukavuutta sekä tukee ajatusta tehdasmaisesta mittakaavasta. Asunnot on pyritty avaamaan oleskelun ja keittiön osalta yhdeksi suureksi tilaksi. Suunnittelun yksi lähtökohta oli, että asuntoihin sisään käydessä on näköyhteys ulos, jolloin asuntoihin ei synny pimeitä tiloja. Luonnonvalon maksimointi interiöörissä lattiasta miltei kattoon yltävillä ikkunoilla toistuu jokaisessa asunnossa. Parvekkeet on suunnattu etelään, sisäpihan puolelle.

Kantavana teemana suunnittelussa oli aitojen materiaalien jatkumo sisältä ulos. Esimerkiksi julkisivussa käytetty tiili ja teräs toimivat suuressa roolissa myös interiöörissä. Materiaalit korostuvat, kun detaljit on suunniteltu yksinkertaisiksi ja linjakkaiksi.

see all

Subjects:
Copyright information: © Hanna-Kaisa Karppinen, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.