University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Kynsilehto, Janika1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 10.8 MB)
Pages: 13
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905181848
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Kynsilehto, 2019
Publish Date: 2019-05-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Yhdyskuntasuunnittelussa suunnittelimme ryhmätyönä Rovaniemen linja-autoaseman aluetta. Päätin suunnitella kerrostaloni asuinkortteliin Lapinkävijäntien puoleiselle nurkalle päiväkodin läheisyyteen. Aluesuunnitelmamme on keskittynyt kevyen liikenteen väyliin ja kulun ohjaamiseen lähinnä rautatieasemalta kohti keskustaa. Lapinkävijäntien liikenne on nopeusrajoituksilla hidastettu ja autoliikenne ohjataan liikenneympyrän kautta suoraan Nelostielle. Rakennusmassat ovat lamellitaloja ja korkeudet pysyvät maltillisina, kuten muutenkin Rovaniemen keskustassa on ollut tapana.

Maantasokerrokseen on sijoitettu hieman liiketiloja Lapinkävijäntien puolelle ja pyörä-, lastenvaunu-, ja urheiluvälinevarastoja sekä jätehuone sisäpihan puolelle. Porraskäytävä korkeine ikkunoineen nousee rakennuksen taitekohdassa sisäpihan puolella. Kellarikerros koostuu kuntosalista, häkkivarastoista, talopesulasta ja liiketilojen varastoista. Autot on sijoitettu sisäpihan alle rakennettuun autohalliin, josta on kulku rakennuksen kellarikerrokseen. Asuinkerrokset toistuvat samanlaisina lukuun ottamatta ylintä kerrosta, jossa yksi kolmio ja kaksi yksiötä korvautuvat saunatiloilla ja kerhotiloilla. Myöskin asunnot kertautuvat keskikäytävän varrella niin, että jokainen kerros sisältää neljä samanlaista yksiötä, kaksi erilaista kolmiota ja kahta erilaista kaksiotyyppiä, joita molempia on joka kerroksessa kaksi kappaletta.

Runkomateriaalina on käytetty betonielementtejä. Välipohjat ovat ontelolaattoja ja ulkoseinät sandwich-elementtejä. Kerrostalossa on huoneistokohtainen ilmanvaihto ja lattialämmitys. Julkisivumateriaalina on kestävä, mutta luonnonläheisyyttä hakeva puunsyykuvioitu graafinen betoni, joka pyrkii tuomaan kaupunkimaista ja karua betonirakentamista lähemmäs ihmistä. Parvekkeet on vuorattu mäntylaudoituksella. Sisäpihalla niistä on tehty pystysuuntaisia parvekevyöhykkeitä laudoittamalla myöskin välipohjat ja korostamalla välipohjien korkeutta ja lisäämällä parvekkeiden suojaisuutta erillisen lisärungon avulla. Kerroskorkeus on 3,5m, joten ilman lisärunkoa parvekkeet jäisivät liian korkeiksi ja avonaisiksi. Katto on jyrkkä ja jylhä betonitiilikate vastapainona orgaaniselle pehmeän muotoiselle pihaidealle. Puolipyöreät räystäsdetaljit ja rungosta reilusti ulkonevat räystäät jyrkän harjakaton lisäksi pyrkivät luomaan rakennukselle perinteisen kodin ja jopa pientalon ilmettä kaupunkimaisen betonikerrostaloilmeen sijaan.

see all

Subjects:
Copyright information: © Janika Kynsilehto, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.