University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Rinnevuori, Ronja1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 9.7 MB)
Pages: 14
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905181852
Language: Finnish
Published: Oulu : R. Rinnevuori, 2019
Publish Date: 2019-05-21
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Asemakaavasuunnittelun kurssilla keskityimme ryhmissä Rovaniemen linja-autoaseman ympärillä olevan alueen kehittämiseen. Ryhmämme tavoitteisiin kuului alueen kehittäminen humanitäärisemmäksi. Koimme keskeisimmiksi asioiksi kuului painaa hallitseva ja vilkas Lapinkävijäntie kannen alle, parantaa kevyenliikenteen kulkuyhteyksiä keskustaan päin sekä tuoda Rovaniemen keskustan välittömään läheisyyteen vehreä ja viihtyisä keskuspuisto.

Alueen luonnetta vahvistamaan nostettiin keskipisteeksi valikoitunut ja suojeltu linja-autoasema, joka tulisi palvelemaan aluetta puistokahvilana. Lisäksi täysin uutena ja muusta rakennuskannasta poikkeava kahdeksankerroksinen Revontulikeskus, tulisi luomaan alueelle maamerkin. Revontulikeskuksen ja sen läheisyydessä sijaitsevien hotellin ja liikerakennuksen muodostama kompakti kokonaisuus yhdistävät alueen vieressä sijaitsevaan kulttuurikeskus Korundiin.

Puiston jokaista nurkkaa ja reunaa rajaa 3. -6. kerroksiset asuinkorttelit, joiden pysäköinnit on sijoitettu korttelien sisäpihoille piilottaen kulkuneuvot kansiparkkeihin. Tämä tukee ja mahdollistaa vehreyden jatkumista puistosta asuinkorttelien sisäpihoille. Valitsin alueen keskellä sijaitsevaan kortteliin ja erityisesti puistoa reunustavan sekä linja-autoasemaa vastapäätä sijaitsevaan, nelikerroksiseen, asuinrakennukseen. Suunnitellessa rakennusta pyrin keskittymään rakennuksen viihtyvyyteen, yhteisöllisen asumisen tukemiseen sekä asuntojen muokattavuuteen käyttäjien tarpeiden mukaan.

Rakennuksen kantava järjestelmä on betoninen ja välipohjat joko paikallavalettuja- tai ontelobetonilaattoja. Talo sitoo itsensä ympäristöönsä ja ottaa vaikutteita Korundin vanhasta tiilijulkisivusta. Tiililadonnan ansiosta julkisivuun on saatu myös moniulotteisuutta ja suuret ikkunapinnat hyödyntävät kaiken saadun valon.

Rakennuksessa on neljää erilaista asuntotyyppiä viihtyisistä yksiöistä tilaviin perheasuntoihin. Jokaisessa asunnossa ei ole saunaa, vaan rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee kerrostaloasumiseen sosiaalista käyttäytymistä edesauttavat, yhteiskäyttötilat sekä saunaosasto. Kuitenkin halutessaan asukkaan on mahdollista muuttaa kaksioiden ja kolmioiden vaatehuoneet saunoiksi, tai suuremmiksi kylpyhuoneiksi. Lisäksi vierekkäin sijoittuvat kaksiot ja kolmiot on myös mahdollista yhdistää nelihuoneisiksi perheasunnoiksi.

Sisäpihan on tarkoitus kannustaa asukkaiden aktiivista ja sosiaalista käyttäytymistä. Kuitenkin toteutus tapahtuu turvallisessa ja viihtyisässä suljetussa korttelissa. Tarkoitukseni oli jatkaa puiston vehreyttä ja mahdollistaa jokaiselle käyttäjälle sopivaa viihdykettä muun muassa leikkipaikan, rauhallisen istumisen tai urheilualueen muodoissa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Ronja Rinnevuori, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.