University of Oulu

Pienen julkisen rakennuksen korjaussuunnitelma : entinen Kaapelitehdas Vilmin korjaussuunnitelma

Saved in:
Author: Ahtiainen, Emma1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 27.5 MB)
Pages: 8
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905221904
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Ahtiainen, 2019
Publish Date: 2019-05-28
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Arkkitehtuurin historia III -harjoitustyökurssin tavoitteena oli oppia laatimaan pienen historiallisen julkisen rakennuksen korjaussuunnitelma. Rakennus, johon suunnittelimme korjaussuunnitelman, oli Ilmarinkatu 16, eli entinen Kaapelitehdas Vilmin rakennus. Nykyään rakennuksessa toimii muun muassa painotalo Grano Oy sekä Oululaisille nostalginen yritys Makkarakauppa. Rakennuksesta löytyy myös Huovisen leipomon leipomo- ja kahvilamyymälätilat sekä Sale. Harjoitustyön tavoitteena oli myös osata analysoida, havannoida ja arvottaa rakennuksen erityisvaatimuksia. Kurssi alkoi ryhmätyö-osiolla, jossa kävimme läpi rakennuksen eri rakennus- ja kunnostusvaiheita sekä yleisesti niin alueen kuin rakennuksenkin historiaa.

Lähdin itse liikkeelle aika säilyttävällä asenteella, ovathan rakennuksen julkisivut suojellut. Omintakeisin rakennuksen ulkonäköön vaikuttava tekijä on varmasti sen ohuen ohut teräsbetonista valmistettu usean holvikaaren käsittävä katto. Kaaret ovat täynnä ikkunoita, mielestäni niiden tilaan luomaa ylävalo ei ollut hyödynnetty tarpeeksi ja useat ikkunat olikin teipattu umpeen. Säilytin työssäni julkisivuista lähes kaiken, eteläpuolen julkisivulle toin kuitenkin lisää ikkunoita tuomaan sisälle lisää valoa. Savupiipusta poistin suunnitelmassani pellitykset, tuoden sen punatiilipinnan esiin. Rakennuksen sivuilla sijaitsevat roskakatokset on myös vaihdettu valkopaneloiduista punatiilisiin, mikä käy mielestäni paremmin lyhyempien julkisivujen kanssa yhteen. Rakennukselle ja ajalleen tyypilliset mineriittilevyt olen säilyttänyt.

Rakennuksen ympäristö on pää asiassa paikoitusalueita, enkä koske niihin juuri ollenkaan, Limingantulli on kuitenkin sijainniltaan sellainen, jonne on hyvä päästä helposti autolla. Halusin silti tuoda jotain piristystä rakennuksen ympärille ja suunnitelmassani onkin punatiilikiveys ympäröimässä etelä-, itä, ja pohjoispuolta. Punatiilikiveys jatkuu entisen Kaapelitehdas Vilmin sisätiloihin, luoden sinne lämpöä ja jatkuvuuden tunnetta ulkoa sisälle. saavat.

Pohjaa lähdin suunnittelemaan paloitelluista tiloista rakentuvat pohjan avoimemmaksi hallimaiseksi, mutta silti viihtyisän lämpimäksi modernin tyyppiseksi Kauppahalliksi ja oleskelutilaksi. Sijoitin rakennukseen myös Oulusta tällä hetkellä puuttuvan vegekaupan, josta saa ekologisia ja vegaanisia, sekä lähellä tuotettuja tuotteita. Vegekaupalla on omat myymälätilansa, joiden sisäänkäynti avautuu kauppahallin puolelle. Suuret lasiikkunat ja -ovet luovat kutsuvan tunnelman liikkeessä piipahtamiseen kauppahallikierroksen, tai kahvilassa käynnin jälkeen. Kauppaa lähimpänä sijaitsevat kojut voisivat painottua samanlaisiin tuotteisiin. Toin suunnitelmaani myös teollisuustyylisen pubin ”Pub Vilmiin”, joka luo rakennukselle myös ilta ja yö käyttöä. Pub Vilmin tilat henkivät teollisuushenkeä niin rakenteiltaan kuin sisustukseltaankin. Sekalaiset teollisuustyyppiset tummat teräskalusteet luovat kontrastia lämpimän punertaville tiloille. Pubissa voi käydä juomassa aamukahvit tai tulla illalla kuuntelemaan paikallisen bändin esiintymistä. Lämpiminä kesäpäiviniä terassi on auki ja siellä voi seurata erilaista elämää kuin keskustassa, kuitenkin suhteellisen lähellä kaikkia keskustan toimintoja. Tällä hetkellä Oululaisille tärkeä Makkarakauppa jää paikalleen, mutta tilat avautuvat kauppahallin puolelle, tuoden liikkeelle avoimempaa ja arvokkaampaa tyyliä ulkomaisten kauppahallien ja lihatiskien tapaan. Myös leipomon olen jättänyt ennalleen, lukuun ottamatta sen kahvilapuolta, joka saa kauppahallista uudet suuret tilat.

Sisätilojen ennen valkoiseksi maalatut lautakuvioiset betoniseintä puhallutetaan, jolloin saadaan raaka harmaa betonipinta esille. Näin tehdään myös päätyseinille, jotta rosoinen punainen vanhalle teollisuusrakentamiselle tyypillinen tiilipinta tulee esiin. Uudet seinät tehdään valubetonista lautamuotteihin, jolloin yläpohjien raaka teollinen teema jatkuu. Rakennuksen varasto- ja sosiaalitilojen päälle jäävä tyhjä tila hyödynnetään parvena. Parvelta on mukavat näköalat kauppahallin puolelle ja sinne voi sijoittaa kahvilapöytiä. Yläikkunoiden valo valaisee lännen puolella sijaitsevaa parvea ilta-auringon valolla. Parvelle on pääsy myös hissillä.

Pubi, kauppakojut, vegekauppa, kahvilaleipomo ja makkarakauppa luovat lähialueen asukkaille yhtenäisen palvelujen kokonaisuuden, jonne tultaisiin varmasti myös kauempaakin. Avoin valoisa suuri tila oleskelupaikkoineen ja kojuineen houkuttelisivat esimerkiksi viikonlopun ruokaostoksille, kun kaikki mahdolliset tuoreet ruoka-aineet löytyvät läheltä ja ostoksia tehdessä voi piipahtaa kahvilla, tai ostaa kojulta kunnollista take-away ruokaa. Rouheat teollisuustyyppiset pubit, joissa on pieniä ”underground” -bändejä esiintymässä, ovat tällä hetkellä kovasti nuorten suosiossa, eikä poikkeava sijainti keskustastakaan ole ongelma, näin on esimerkiksi todistanut oululainen yritys Tuba.

see all

Subjects:
Copyright information: © Emma Ahtiainen, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.