University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Sallinen, Sini1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 29.2 MB)
Pages: 9
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905242040
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Sallinen, 2019
Publish Date: 2019-05-31
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyöni koostuu yhteisprojektin suunnitelmista. Yhteisprojektiin kuului yhdyskuntasuunnittelun, asuntosuunnittelun (nykyaikainen arkkitehtuuri) ja rakennusopin kurssit. Ryhmätyönä syntyneestä, Rovaniemen 3.kaupunginosaan sijoittuvasta, yleissuunnitelmasta valitsin asuinkerrostaloni alueen keskeltä, Lapinkävijäntien varrelta.

Sisäpihalla tavoitteeni oli luoda luonnollinen tila, kontrastina rakennuksen autotien varrella seisovaan julkiseen puoleen. Pihassa on pyritty ottamaan huomioon eri ikäluokat sekä vuodenaikojen vaihtelu. Lapsille sisäpiha luo turvallisen, viihtyisän leikkialueen, luonnollisine leikkipaikkoineen: kumpareet, runsas puusto ja pieni, matala lampi vesileikkeihin, jossa voi talviaikaan luistella.

Rakennus on betonirakenteinen ja julkisivumateriaaleina on käytetty tummaa liuskekivilaattaa, 3:lla eri tavalla strukturoitua kuitubetonilevyä ja kirkasta lasia. Raikas levytetty parvekevyöhyke kiertää julkisen puolen julkisivuja. Sisäpihalla kontrastia ja rentoutta vaaleaan parvekevyöhykkeeseen tuo paljas tumma liuskekivilaatta. Iltaisin parvekkeen kaksinkertaisen kuitubetonilevytyksen välissä oleva tunnelmavalaistus antaa julkisivulle näyttävän ilta-asun häikäisemättä asukkaita.

Sisätiloihin on haettu valoisuutta, avoimuutta ja tilojen kierrettävyyttä. Kierrettävyys ja avoimuus näkyvät etenkin huoneistojen parvekkeilla, joihin on sijoitettu kaksi ulkoliukuovea, joiden ansiosta tila vapautuu ja etenkin kesäkaudella huoneistojen asumistila laajenee. Myös ranskalaiset parvekkeet ovat liukuovellisia, joilla ulkotilan saa tuotua kesäisin osaksi sisätilaa. Valoisuutta antavat korkeat, seinänkorkuiset lasipinnat. Osassa huoneita on sijoitettu kapeat ikkunat nurkkiin, jotka valaisevat seinäpintaa.

Pohdin työssäni myös talotekniikkahormien hyödyntämistä osana arkkitehtuuria. Porraskäytävälle syntyi katumainen tila käytäville sijoitettujen hormien sekä niiden ja seinien erilaisen materiaalikäsittelyn johdosta. Asunnot saavat ikään kuin omat julkisivunsa. Erilaiset ratkaisut luovat yllätyksellisyyttä ja mielenkiintoa rakennuksessa liikuttaessa.

Detaljitasolla on otettu rakennuksen arkkitehtuuria huomioon mm. ikkunakarmien piilottamisessa, liuskekivilaatan liittymissä, julkisivulevyn liukukiskojärjestelmässä, sokkelissa ja muissa pienissä yksityiskohdissa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Sini Sallinen, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.