University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Ahopelto, Santeri1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 24.6 MB)
Pages: 24
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905242043
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Ahopelto, 2019
Publish Date: 2019-05-31
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tämä työ on kolmen arkkitehtuurin yksikön aineryhmän, yhdyskuntasuunnittelun, nykyaikaisen arkkitehtuurin ja rakennusopin yhteisprojekti. Annetulle alueelle Rovaniemen keskustasta tehtiin uusi asemakaava ja yleissuunnitelma. Tältä alueelta valittiin yksi kerrostalorakennus, jota lähdettiin kehittämään eteenpäin, ensin luonnossuunnitelmaksi ja lopuksi rakennusopin vaiheessa työpiirustuksiin ja detaljisuunnitteluun asti.

Suunnittelussani pyrin vahvaan konseptiin, yksinkertaisuuteen ja selkeisiin linjoihin. Tässä työssäni yritin erityisesti etsiä rajapintaa lämminhenkisen perinnetietoisuuden, käsityöläisyyden ja materiaalien ihannoinnin (Arts & crafts -liike, nykyajan hipsteriys) sekä modernismin perintönä syntyneen kylmänrationaalisen ja tehokkaan, teollisen (grynderi)rakentamisen väliltä. Nämä kaksi ideologiaa tuntuvat ainakin arkkitehtuurin nykykeskustelua seuratessa polarisoituneen toistensa vastavoimiksi ja kuten julkisessa keskustelussa nykyaikana on tapana, jakavat ihmiset kahteen leiriin joiden välille on vaikeaa luoda ymmärrystä ja vuoropuhelua. Tämän työn kuvaavin piirre voisikin siis olla pyrkimys näiden ideologioiden tuomiseen lähemmäs, täydentämään toisiaan.

Muita itselleni tärkeitä tavoitteita tässä työssä ovat vahvan materiaalin tunnun lisäksi asuntosuunnittelussa tilankäytön ytimekkyys, jopa askeettisuus. Tilakokemus ja laatu ovat tärkeämpiä kuin tilan määrä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Santeri Ahopelto, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.