University of Oulu

Asuinkerrostalo Rovaniemelle

Saved in:
Author: Ratia, Erno1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu School of Architecture, Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 82 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905242045
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Ratia, 2019
Publish Date: 2019-05-27
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kerrostaloni sijoittuu Rovaniemellä alueelle, jolle suunnittelimme yhteiskuntasuunnittelun kurssilla ryhmätyönä uuden asemakaavan. Nykyisellään alueella on vanha linja-autoasema ja kauppatori, jotka ollaan siirtämässä lähemmäs keskustaa. Halusimme kaavassamme tiivistää kaupunkirakennetta, tuoda lähelle kaupungin keskustaa suuren viheralueen ja luoda selkeämmän linjan juna-aseman ja keskustan välille. Suunnitelmamme ydin on vilkasliikenteisen Lapinkävijäntien kattaminen ja puiston rakentaminen kannen päälle. Asuminen sijoittuu suunnittelualueen reunoille sijoitettuihin suljettuihin kortteleihin.

Valitsin asuntosuunnittelun kurssille alueen keskellä sijaitsevasta korttelista talon, joka rajautuu pohjoisessa puistoon ja etelässä sisäpihaan. Rakennuksessa on kaksi porrashuonetta, viisi maanpäällistä kerrosta ja kellari. Julkisivuissa on kolmesta eri levyisestä lehtikuusipaneelista tehty verhous. Ulokeparvekkeiden sisäverhous on lämpökäsiteltyä puuta, joka on uv-suojattu puun luontaisen värin säilyttämiseksi. Lehtikuusiverhouksen harmaantuessa lämpimän sävyisenä pysyvät parvekkeet luovat kontrastia ulko- ja sisätilan välille.

Ensimmäisessä kerroksessa on asuntoja ja sisäpihan puolella ulkoiluvälinevarastot. 2.-4. kerros on varattu asumiselle. 5. kerros toimii taloyhtiön yhteisenä kerroksena, josta löytyy sauna, kerhohuone, kuntosali sekä suuri kattoterassi. Kellarikerroksessa on irtainvarastoja, pesutupa, väestönsuoja, tekniset tilat sekä yhteys pihakannen alle sijoitettuun pysäköintiin.

Asunnot ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Tilat sijoittuvat asuntoihin siten, että asuminen on sijoitettu valoisalle ulkoseinälle ja asumista tukevat toiminnot ja märkätilat omalle vyöhykkeelleen porrashuoneen vastaiselle seinälle. Palomääräysten takia rakennuksen kantava CLT-runko täytyy suojata paloa kestävällä verhouksella. Halusin kuitenkin puuta näkyviin, joten asunnoissa on lautalattiat ja puiset ikkunan puitteet. Pidin myös tärkeänä, että asuntoon saavuttaessa avautuu näkymä ulos.

see all

Subjects:
Copyright information: © Erno Ratia, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.