University of Oulu

Kroonisen alaraajahaavan paikallishoitotuotteen oireenmukainen valinta : mikä, milloin ja miksi?

Saved in:
Author: Lager, Iiris1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Medicine
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.3 MB)
Pages: 17
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905282167
Language: Finnish
Published: Oulu : I. Lager, 2019
Publish Date: 2019-06-04
Thesis type: Other thesis
Tutor: Huilaja, Laura
Reviewer: Tasanen-Määttä, Kaisa
Huilaja, Laura
Description:

Tiivistelmä

Krooniset haavat ovat perusterveydenhuollossa yleinen mutta paljon perehtymistä vaativa vaiva. Länsimaissa ne aiheuttavat noin kaksi prosenttia terveydenhuollon kustannuksista. Haavan paranemisen kannalta tärkeintä on haavaetiologian — eli haavan paranemista estävän ja sen synnylle altistavan syyn — selvittäminen ja siihen puuttuminen. Hoito on usein yhteistyötä erikoissairaanhoidon kanssa. Väestön ikääntymisen myötä kasvavaan haavanhoidon tarpeeseen on vastattu keskittämällä osaamista Haavakeskuksiin.

Paikallishoidon merkitys haavan paranemisen kannalta ei ole suuri. Paikallishoidon toteuttamisella pyritään kuitenkin vaikuttamaan potilaan oireisiin kuten haavakipuun ja -hajuun sekä hoitoon sitoutumiseen. Paikallishoitotuotteen valintaa vaikeuttaa laaja tuotevalikoima ja tieteellisen tutkimuksen rajallisuus. Tuotteen valinta on usein kokemusperäistä ja toimipistekohtaiset haavanhoito-oppaat ja -käytännöt eroavat osittain toisistaan.

Syventävien opintojen tarkoituksena oli tehdä kirjallisuuskatsaus kroonisten alaraajahaavojen paikallishoitokäytäntöjen oirekohtaisesta tehosta. Tarkoituksena oli etsiä erityisesti systemaattisia katsauksia ja kliinisiä tutkimuksia.

see all

Subjects:
Copyright information: © Iiris Lager, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.