University of Oulu

Parodontiitti ja sepelvaltimotauti

Saved in:
Author: Saari, Netta1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201906082500
Language: Finnish
Published: Oulu : N. Saari, 2019
Publish Date: 2019-06-12
Thesis type: Other thesis
Tutor: Syrjälä, Anna-Maija
Reviewer: Syrjälä, Anna-Maija
Ojala, Meeri
Description:

Tiivistelmä

Tämä syventävä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka perehtyy tieteellisiin julkaisuihin, jotka käsittelivät parodontiitin ja sepelvaltimotaudin välistä yhteyttä. Useat epidemiologiset tutkimukset osoittavat, että parodontiitin ja kardiovaskulaarisairauksien välillä on olemassa yhteys. Tulokset ovat osittain ristiriitaisia, sillä kaikissa tutkimuksissa yhteyttä ei ole todettu tai yhteys on hyvin pieni. Siksi tarvitaan vielä tarkempia tutkimuksia. Keskimäärin suurentunut riski sairastua oli melko matala (19–50%) tai sitä ei löytynyt, kun tutkimus käsitti myös iäkkäät henkilöt. Toisaalta silloin, kun tutkittiin erikseen alle 65-vuotiaita tai alle 50-vuotiaita, havaittiin suurempi (44–72%) riski sairastua sepelvaltimotautiin, jos sairasti parodontiittia. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nuoremmalla ikäluokalla riski sairastua on kasvanut.

Se, miten parodontiitti vaikuttaa sepelvaltimotautiin, ei ole vielä täysin selvä. Suurimmaksi osaksi se perustuu parodontiittipatogeenien aiheuttamaan matala-asteiseen krooniseen tulehdukseen elimistössä. Näitä patogeeneja voi päästä elimistöön päivittäisen hampaiden harjauksen, puremisen tai parodontiitin hoidon yhteydessä. Tulehdukseen liittyvät tekijät, kuten tulehdusvälittäjäaineet, sekä bakteerien erittämät endotoksiinit voivat suoraan aiheuttaa verisuonivaurion, mikä voi edistää sepelvaltimotaudin patogeneesia.

see all

Subjects:
Copyright information: © Netta Saari, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.