University of Oulu

Passiivitaloista älykkäisiin rakennuksiin : odotukset ja teknologiatarpeet

Saved in:
Author: Rytkönen, Markus1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Process Engineering
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 39
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201909062841
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Rytkönen, 2019
Publish Date: 2019-09-06
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Rakennukset kuluttavat noin 40 % Euroopan Unionin energiankulutuksesta ja suurin osa näistä rakennuksista on asuinrakennuksia. Tästä syystä asuinrakennuksien energiatehokkuuden parantaminen on oleellisessa osassa energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, ja täten ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan asuinrakennusten energiankulutusta sekä mihin energiaa kuluu niissä. Rakennuksista tarkastellaan tarkemmin matalaenergisiä ja älykkäitä rakennuksia. Työssä tarkastellaan matalaenergisten ja älykkäiden rakennuksien ominaisuuksia, ja kuinka ne parantavat kyseisten rakennusten energiatehokkuutta. Työssä tarkastellaan myös siirtymistä älyrakennuksiin, sekä mitä haasteita ja mahdollisuuksia siirtyminen tuo. Työn tavoitteena on antaa yleiskuva matalaenergia- ja älyrakennuksista, niiden ominaisuuksista ja älyrakennuksiin siirtymisestä. Tavoitteena on myös herättää ajatuksia ja ideoita, joiden perusteella aiheesta voisi jatkaa tutkimusta.

Työn tuloksena päästiin siihen johtopäätökseen, että älyrakennusten tekninen kehitys on hyvällä mallilla, mutta varsinkin Euroopassa lainsäädäntö laahaa vielä perässä. Äly- ja matalaenergiarakennukset vähentävät energiakulutusta teknisillä ratkaisuilla ja ovat energiatehokkaampia verrattuna tavallisiin rakennuksiin. Älyrakennukset mahdollistavat korkeamman energiatehokkuuden ja paremman elintason, mutta niihin liittyvät myös riskinsä, esimerkiksi kyberhyökkäykset. Tulevaisuudessa haasteita saattaa myös tuoda älyrakennuksen tarkan määritelmän puuttuminen. Työn tuloksia voisi hyödyntää jatkotutkimuksissa esimerkiksi älyrakennuksen määritelmän selkeyttämisessä tai älyrakennusten edistämisessä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Markus Rytkönen, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.