University of Oulu

5G ilmarajapinnan kauko- ja lähikenttämittaukset

Saved in:
Author: Koivuranta, Janne1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Information Technology and Electrical Engineering, Electrical Engineering
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1.9 MB)
Pages: 43
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201912213430
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Koivuranta, 2019
Publish Date: 2020-01-09
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tässä työssä perehdyttiin ilmarajapinnan yli tehtäviin kauko- ja lähikenttämittauksiin sekä mittaustyyppeihin. Työ painottui 5G-teknologiaan. Työssä käydään läpi aluksi teoriaa 5G taajuusalueista ja antennitekniikoista kuten keilanmuodostuksesta ja moniantennitekniikasta sekä käydään läpi kauko- ja lähikenttämittausten periaatteet sekä myös aktiivi- ja passiivimittaustekniikat. Lopuksi analysoidaan ja vertaillaan Compact Antenna Test Range (CATR) -kammion ja Satimo SG64:llä tehtyjen lähikenttä (NF) pallomittausten suorituskykyä. Mittaukset suoritettiin kolmessa vaiheessa passivimittauksina: yksittäiset antenniportit, yhdistetyt antenniportit ja yhdistettyjen antenniporttien mittausantennia kääntämällä. Lopuksi suoritettiin myös toistokoe, jotta voidaan olla varmoja Satimo SG64:n stabiilisuudesta.

Mittaustulokset osoittavat, että CATR:n ja Satimo SG64:n mittaukset korreloivat hyvin keskenään, mutta Satimo SG64:n mittauksista kuitenkin on havaittavissa kokonaisuudessaan korkeampi tehotaso. Kuitenkin Satimo SG64:llä havaittiin olevan enemmän vaihtelua tehomittauksissa taajuuden suhteen kuin CATR kammiolla tehdyissä mittauksissa. CATR kammioiden mittaukset havaittiin myös kestävän moninkertaisesti verrattuna Satimo SG64:llä tehtyihin mittauksiin. Satimo SG64:llä tehdyn toistokokeen myötä voidaan myös todeta järjestelmän olevan stabiili eikä siis testituloksissa ole suuria eroja.

see all

Subjects:
Copyright information: © Janne Koivuranta, 2019. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.