University of Oulu

Paikka ja paikan merkitys : Iin Illinsaari 1100–1300-luvuilla

Saved in:
Author: Kuusisto, Marisa1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Archaeology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 2 MB)
Pages: 66
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202001281091
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Kuusisto, 2020
Publish Date: 2020-01-28
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Kuusela, Jari-Matti
Hakamäki, Ville
Reviewer: Lipkin, Sanna
Description:

Tiivistelmä

Tutkimuksessani analysoidaan Iin Illinsaarta paikkana noin 1100–1300-luvuilla ja analyysin apuvälineenä käytetään kolmea seuraavanlaista paikan käsitettä: hautapaikka, asuinpaikka ja kauppapaikka. Kaikista edellä mainituista paikoista löydetään alueelta vihjeitä arkeologisten todisteiden kautta, sillä alue on ollut suhteellisen vilkkaan arkeologisen tutkimuksen kohde 2010-luvulla. Näin ollen paikalla on suoritettu useampi arkeologinen kaivaus sekä löydetty myöhäiseen rautakauteen/varhaiseen keskiaikaan sijoittuvaa esineistöä. Alueella suoritettujen kaivaustöiden tuloksena alueelta on löydetty niin ikään myöhäiseen rautakauteen/varhaiseen keskiaikaan sijoittuva kalmisto, asuinsija ja kremaatiopaikka. Tutkimukseni keskittyy tarkistelemaan Illinsaarta paikkana näiden arkeologisten kohteiden ja löytöjen kautta.

Tutkimukseni pyrkii luomaan Illinsaaresta kokonaisvaltainen kuva ja luomaan näkemystä paikasta, joka syntyy eri arkeologisten kohteiden kokonaisuudesta. Lähtöoletuksena on, että alueen merkitystä paikkana on alleviivannut erityisesti liminaalisuus, joka juontaa juurensa paikan topografiasta. Illinsaaressa liminaalisuus ilmenee erityisen vahvasti paikallisen kuolemankulttuurin kautta, mutta se on myös helposti havaittavissa paikallisen asuttamisen ja kaupankäynnin kautta. Tutkimuksessani tuodaan ilmi, kuinka Illinsaaren merellinen maisema on tarjonnut paikalle erityisiä merkityksiä ja mahdollisuuksia. Tutkimukseni tarkistelee osittain sitä, miten edellä mainitut tekijät ilmenevät paikassa ja siellä eläneiden ihmisten kautta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Marisa Kuusisto, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.