University of Oulu

Tuumorin mikroympäristön (TME) vaikutus syöpäsolujen kasvuun ja imusolmukkeiden rooli syövän leviämisessä

Saved in:
Author: Mustonen, Niko1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1 MB)
Pages: 37
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202002201193
Language: Finnish
Published: Oulu : N. Mustonen, 2020
Publish Date: 2020-02-20
Thesis type: Other thesis
Tutor: Salo, Tuula
Reviewer: Salo, Tuula
Kaakinen, Mika
Description:

Tiivistelmä

Kirjallisuuskatsausosuudessa perehdyin suusyöpäsolujen ja tuumorin mikroympäristön (tumor microenvironment, TME) vuorovaikutusta käsitteleviin kansainvälisiin alkuperäis- ja katsausartikkeleihin. Tutkielmassa käsittelin myös imusolmukkeiden ja mikroympäristön roolia syöpäsolujen leviämisessä. Lähteinä käytin Pubmed, Google scholar, Science direct, Terveysportti ja Nature tietokantoja. Kokeellisessa osuudessa käsittelin kielisyöpäsolujen primaari- ja metastaasisolujen invaasiota eri matrikseihin. Eri matrikseina toimivat porsaan kaulan imusolmukkeista valmistettu Lymfogeeli, ja myooma kasvaimesta valmistettu Myogeeli. Myogeelin eri koostumuksia olivat Myogeeli-Fibriini, Myogeeli-Growdex ja Myogeeli-kollageeni. Lisäksi yhtenä alustana käytettiin fibriiniä. Vertailuun on otettu myös kurkunpääsyövän primaari- ja metastaasisolulinjat.

Kirjallisuuden perusteella havaitsin, että TME:llä on osoitettu olevan keskeinen merkitys syöpäsolujen kasvuun. Syövän ja TME:n välisiin vuorovaikutusmekanismeihin on nykytutkimuksissa pyritty kohdistamaan lääkkeellisiä hoitoja. TME:llä on myös keskeinen rooli syöpäsolujen eloonjäämisessä, kehittymisessä, liikkumisessa ja muuttumisessa invaasiokykyisiksi maligneiksi syöpäsoluiksi. Syöpäsolujen leviämisen mahdollistavia muutoksia tapahtuu ennen varsinaisten syöpäsolujen liikkumista. Muutoksia tapahtuu syöpäsoluissa itsessään ja syöpäsolujen tulevassa metastaasipaikassa. Artikkeleista havaitsin, että imusolmukkeet luovat uusia imusuoniyhteyksiä ja niiden solut vapauttavat eri viestimolekyyleja mikroympäristöön. Eritetyt viestimolekyylit stimuloivat imusolmukkeiden stroomaa pois homeostaasista, mikä mahdollistaa syöpäsolujen kerääntymisen alueelle. Kokeellisen osuuden tuloksista havaitsin, että erilainen TME:tä simuloiva matriksi vaikutti syöpäsolujen invaasiotaipumukseen. Invaasiokokeissa kielisyövän primaarisyöpäsolulinja invasoitui parhaiten ihmisen myoomakasvaimesta valmistettuun Myogel-Growdex:iin. Metastasoineet solulinjat invasoituivat Lymfogeeliin lähes yhtä tehokkaasti kuin Myogel-Growdexiin, Kurkunpääsyöpäsolujen invaasiota tapahtui tehokkaasti Myogel-Growdex:iin, mutta metastasoiva solulinja invasoitui myös Myogel-Collagen matriksiin. Muissa alustoissa (Fibrin, Myogel-Fibrin) ei juurikaan tapahtunut invaasiota.

TME:n komponenttien ja syöpäsolujen vuorovaikutukseen on syytä kohdistaa lisätutkimuksia parempien hoitovaihtoehtojen löytämiseksi. Syöpäsolujen käyttäytymistä on haastavaa tutkia in vivo, joten TME:tä simuloivan matriksin käyttö on perusteltua. TME:n tuntemuksella voidaan luoda todenmukaisia matrikseja in vitro tutkimuksiin, josta voidaan saada sovelluksia esimerkiksi henkilökohtaiseen lääkekehitykseen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Niko Mustonen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.