University of Oulu

Oulun Palvelualan Opisto : rakennushistoriallinen selvitys ja inventointi

Saved in:
Author: Mikkola, Ari1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 14.7 MB)
Pages: 65
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202003181288
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Mikkola, 2020
Publish Date: 2020-03-18
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tutkielma on kaksiosainen, ensimmäinen osa sisältää rakennuksen historiaselvityksen ja toinen osa inventoinnin sekä arvottamisen ulkoasun, tilojen ja yksityiskohtien osalta. Itse rakennus ja siitä löytynyt arkistomateriaali oli keskeisin tutkimuskohde. Tutkielma on tavallaan rakennuksen sen hetkinen välitilipäätös sen elinkaarella. Tiedossa on opiston laajennustarpeet, joka on ollut se tekijä, miksi tämä selvitys on haluttu tehdä.

Oulun Raksilan kaupunginosassa sijaitseva Oulun Palvelualojen Opisto, entinen Oulun Talouskoulu, on keskeishallityyppinen koulurakennus, joka on tyypillinen esimerkki 1950-luvun lopun koulurakentamisesta. Se on viimeinen vielä Marttayhdistyksen omistuksessa oleva oppilaitos, siksi tutkimuksessa viitekehys rakennuksen lisäksi on ollut Marttojen pitämien Talouskoulujen aatteellinen lähtökohta sivistää kansaa naisten ja kodinhoidon opettamisen kautta. Rakennuksen käytön historia auttaa ymmärtämään tilojen sijoitteluun myös niiden muutosten osalta.

Rakennuksen suunnitellut Arkkitehtitoimisto Elma ja Erik Lindroos oli erikoistunut koulurakentamiseen. Jälleenrakentamisen kauden pyrkimys inhimilliseen ja kodikkaaseen tunnelmaan on edelleen havaittavissa, mutta myös pyrkimys selkeälinjaiseen muotoon. Rakennus sijoittuu siirtymävaiheeseen, niin arkkitehtuurin kuin rakennustekniikan muutoksen osalta. Arkkitehtuurissa alkoi vaikuttaa jälleen selkeälinjaisempi modernistisempi vaikutus. Rakennusteknisesti opisto on vielä paikallarakentamista, ei teollista rakennustuotantoa.

Rakennus on säilynyt keväälle 2004 vielä hyvin alkuperäisessä asussaan, koska on edelleen samassa käyttötarkoituksessa. Ulkoasun ja tilojen säilyneisyys eli miten hyvin se on säilynyt alkuperäisessä asussaan, on luokiteltu. Samoin ne ovat arvotettu. Rakennuksesta on nostettu esille ne ominaispiirteet, joilla voisi olla arvoa sen identiteettiä luovina tekijöinä. Näistä keskeisimmät ovat puhtaaksimuuratut julkisivut, tiloista keskeishalli ja ruokasali. Opiston rakentamisajankohdalle tyypillisesti yksityiskohtia on niukasti ja arkkitehtuuri on selkeää. Tämä on otettava huomioon, ettei rakennus menetä ajallista tunnistettavuuttaan korjauksien ja muutosten myötä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Ari Mikkola, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.