University of Oulu

Legitimoitua syrjintää : äänioikeusrajoitukset Suomessa ja keskustelu kansalaisuudesta

Saved in:
Author: Oikarinen, Riitta1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, History of Science and Ideas
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 3.7 MB)
Pages: 50
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202003201319
Language: Finnish
Published: Oulu : R. Oikarinen, 2020
Publish Date: 2020-03-23
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Pietikäinen, Petteri
Reviewer: Pietikäinen, Petteri
Urpilainen, Erkki
Description:

Tiivistelmä

Erästä tarkoitusta varten luin kotikuntani arkistoa vuosilta 1867–1992. Löysin minulle ennestään tuntemattoman asiana: mielisairasluettelot. Tuolloin vaalilautakunnilla oli oikeus evätä äänioikeus mielisairaaksi katsotuilta. Muitakin syitä tuon kansalaisoikeuden eväämiseen oli. Holhouksenalaiset, laitoksissa asuvat, köyhät ja irtolaiset oli suljettu äänioikeuden ulkopuolelle. Vaikka suomalaiset naiset saivat äänioikeuden jo v. 1906 ja sitä on kovasti kiitelty ja juhlittu, ei vuoden 1906 äänilaki ollut niin yhtenäinen kuin olisi voinut olla.

Gradututkimuksen aihe oli minulla jo valmiina ja aiheeni oli lähellä sosiologiaa. Kotimaisista tutkijoista tutustuin eniten Minna Harjulaan Tampereelta, Päivi Uljakseen, Vesa Maurialaan ja Klaus Mäkelään. Ulkomaisista luin T.H. Marshallia ja B. Turneria. Vanhin kirja oli 1930-luvulla kirjoitettu lehtori Gadolinin kirja holhouslainsäädännöstä.

Kun todetaan jokin yhteiskunnallinen epäkohta ihmisoikeuksia tai tasa-arvoa loukkaamassa, on se pyrittävä muuttamaan. Työni loppuun otin näitä korjauspyrkimyksiä; suomalaisen tasa-arvolain ja juhlallisen YK:n Ihmisoikeuksien Yleismaailmallisen julistuksen, jotka molemmat ovat vielä utopiaa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Riitta Oikarinen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.