University of Oulu

Arpityrien seurantatutkimus

Saved in:
Author: Yli-Jaskari, Joonas1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Medicine
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.2 MB)
Pages: 19
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202004161439
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Yli-Jaskari, 2020
Publish Date: 2020-04-16
Thesis type: Other thesis
Tutor: Rautio, Tero
Reviewer: Saarnio, Juha
Mäkäräinen-Uhlbäck, Elisa
Description:

Tiivistelmä

Arpityrä on vatsan alueen leikkauksen jälkeinen komplikaatio, jossa vatsaontelon sisältöä työntyy pettäneen leikkauksen jälkeisen arven kautta vatsaontelosta. Vatsaontelon paineen ylittäessä vatsaontelon seinämän vastapaineen, purkaantuu paine heikoimman komponentin kohdalta, tässä tapauksessa leikkausarven, muodostaen tyrän. Tyrä aiheuttaa usein silmin havaittavan tai palpoitavan pullistuman, mutta jos tyrä on hyvin pieni tai potilas on ylipainoinen, voidaan diagnosoimiseen tarvita ultraäänitutkimusta tai tietokonetomografiaa.

Arpityrän tavallisimpia oireita ovat päivänaikana lisääntyvä epämukavuuden tunne vatsalla, erityisesti pystyasennossa ja urheiltaessa sekä terävä kipu mahassa suuren aterian jälkeen. Muita tavallisia oireita ovat iho-ongelmat, suolen toimimattomuus sekä hengitysvaikeude. Kuitenkin jopa kolmannes potilaista on oireettomia, etenkin jos potilas on vanha tai tyrä on hyvin pieni.

Arpityrä on yksi yleisimmistä vatsan alueen leikkauksen jälkeisistä komplikaatioista. Niistä n. 50 % muodostuu ensimmäisen puolen vuoden aikana, noin 70 % vuoden sisällä ja n. 80 % kahden vuoden sisällä. Joissakin tapauksissa arpityrä voi ilmetä vasta 10 vuoden päästä leikkauksesta. Huolimatta leikkaustekniikan ja -materiaalien kehittymisestä, on arpityrän ilmaantuvuus silti hyvin korkea. Se vaihtelee eri lähteiden mukaan 3–70 %:n välillä, riippuen erilaisista riskitekijöistä. Ilmaantuvuutta nostaa riskitekijöiden läsnäolo, joita ovat mm. haavainfektiot, lihavuus, tupakointi ja korkea ikä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Joonas Yli-Jaskari, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.