University of Oulu

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön vaikutukset psyykkiseen kehitykseen

Saved in:
Author: Puolakka, Tiina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Education, Educational Sciences
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 24
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202004181479
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Puolakka, 2020
Publish Date: 2020-04-20
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on laaja ja monitasoinen ilmiö. Kyseessä on lapsuutta voimakkaasti rikkova tapahtuma tai tapahtumasarja, joka vaikuttaa laajasti uhrin myöhempään elämään. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on traumaattinen tapahtuma lapsuudessa, johon liittyy traumalle tyypillisiä selviytymiskeinoja. Psyykkisiä seurauksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä ilmenee muun muassa emotionaalisissa taidoissa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on tutkittu kattavasti maailmanlaajuisesti. Ilmiötä leimaa kuitenkin sukupuolittuneisuus, jossa uhrit ovat naispuolisia ja tekijät miespuolisia. Tutkimustarve miespuolisten uhrien kokemuksista ja naispuolisten tekijöiden teoista on ilmeinen. Ulkomaisten tutkimusten yleistettävyys suomalaiseen yhteiskuntaan on myös haastavaa, joten paikallista suomalaista tutkimusta aiheesta tarvitaan lisää. Seksuaalisen hyväksikäytön tarkasteluun vaikuttavat aina vallitseva aika ja kulttuuri. Seksuaalista hyväksikäyttöä voidaan tarkastella esimerkiksi juridisesta, lastensuojelullisesta ja psykologisesta näkökulmasta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Tiina Puolakka, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.