University of Oulu

Ruokatorven korkearesoluutiomanometriatutkimukset OYS vatsakeskuksessa vuonna 2018

Saved in:
Author: Laitinen, Joni1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Medicine
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Pages: 32
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005131708
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Laitinen, 2020
Publish Date: 2020-05-13
Thesis type: Other thesis
Tutor: Koskela, Ritva
Reviewer: Koskela, Ritva
Kettunen, Olli
Description:

Tiivistelmä

Tutkielman tavoitteena on selvittää ruokatorven toiminnan tutkimusmenetelmänä käytetyn HR-manometriatutkimuksen käyttöä Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS). Tutkimukseen valittiin v. 2018 OYS vatsakeskuksessa HR-manometriassa käyneet potilaat, joita löytyi 70. Selvitettiin HR-manometriatutkimusten indikaatiot, löydökset ja niiden aiheuttamat jatkotoimenpiteet. Potilastiedot etsittiin lähetteistä ja tutkimuslausunnoista. Tiedot syötettiin SPSS-ohjelmaan tilastotietojen laskemista varten.

HR-manometrian indikaatioita olivat nielemisvaikeus tai akalasiaepäily, refluksitauti sekä keuhkonsiirtoarvio. Poikkeava HR-manometrialöydös löytyi 45,7% potilaista. Tutkimus selitti potilaan oireen 40,0% tapauksista. Tärkeimmät löydökset olivat akalasia, mutta myös muita motiliteettihäiriöitä löydettiin. 57,1%:lle potilaista ei tehty lisätutkimuksia eikä toimenpiteitä, mutta 42,9%:lla potilaista löydös johti lisätutkimuksiin, kirurgin konsultaatioon tai lääkehoitoon.

HR-manometria on tärkein tutkimus akalasiaepäilyssä tai nielemisvaikeuden selvittelyssä gastroskopian jälkeen. HR-manometria on diagnostinen tutkimus ja sillä löydetään akalasia varsin luotettavasti. Tutkielman aineisto oli ainoastaan 70 potilasta, mutta verrattuna toiseen tutkimukseen, jossa oli yli 300 potilaan aineisto, saatiin hyvin vastaavia tuloksia, joten löydökset olivat todennäköisesti luotettavia.

see all

Subjects:
Copyright information: © Joni Laitinen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.