University of Oulu

Pienen julkisen rakennuksen korjaussuunnitelma : Toppilan Seuratalo

Saved in:
Author: Seppälä, Toini1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 9.1 MB)
Pages: 15
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005151787
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Seppälä, 2020
Publish Date: 2020-05-15
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Korjaussuunnittelun kohteena oli Toppilan seuratalo, nykyinen Toppilan liikuntatalo, joka on valmistunut 1938. Aloitimme kohteeseen tutustumisen ryhmätöiden kautta ja perehdyimme laajasti rakennuksen historiaan esimerkiksi arkkitehtuurin muutoksiin säilyneisyyskartoituksen kautta. Lisäksi pohdimme rakennuksen arvoja.

Omassa korjaussuunnitelmassani halusin palauttaa rakennuksen alkuperäistä käyttötarkoitusta ja siksi suunnitelmani aiheeksi valitsin Toppilan musiikki- ja tanssiopiston. Toppilan musiikki- ja tanssiopistossa yhdistyy kauniit taiteenlajit; musiikki, tanssi ja arkkitehtuuri. Monta vuosikymmentä ja niiden myötä useat eri käyttötarkoitukset kokenut rakennus saa jälleen uuden tehtävän. Voimistelun ja siihen liittyvät välineet saavat väistyä musiikki- ja tanssitaiteen tieltä. Suunnitelmassani olen halunnut kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria. Useita säilyneitä rakennusosia, kuten vanhoja ovia ja parkettia, on pyritty säilyttämään sekä korostamaan. Koska musiikinopetuksessa useat erilaiset tilat ovat välttämättömät, tilaratkaisut kuitenkin poikkeavat osittain alkuperäisestä. Rakennuksen julkisivu säilyy muutoin koskemattomana, mutta teräksinen invaluiska korvataan betonisella, joka asettuu rakennuksen ulkoiseen olemuksen paremmin. Esteettömyys on huomioitu myös sisätiloissa lisäämällä rakennukseen hissi ensimmäisen ja toisen kerroksen välille.

Pääsisäänkäynnin aulassa purettujen pukuhuoneiden tilalle jää riittävä tila vaatesäilytystä varten. Aulan lisäksi ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat soitonopetusluokat, toimisto, wc-tilat, keittiö ja tanssijoiden pukuhuoneet. Keittiön yhteydessä sijaitseva aputila voi toimia niin opetustilana, kuin konsertin väliaikatarjoilutilana.

Toisessa kerroksessa sijaitsevat aula sekä suuri sali esiintymislavoineen. Sali toimii niin suurempien soitinkokoonpanojen, tanssijoiden kuin konserttien tilana. Salin esiintymislavan voi tarvittaessa eristää omaksi tilaksi liukulasiseinän avulla.

Tanssistudioksi jo aiemmin muutettu kolmas kerros säilyy entisellään ja matalat kellaritilat mahdollistavat niin opetustilaa, kuin harjoittelutilaa. Piha-alue on jäsennetty toimivammaksi kokonaisuudeksi, jossa on riittävästi parkkitilaa esitysyleisölle.

Uusi käyttötarkoitus palauttaa rakennuksen alkujuurilleen vapaa-ajan toiminnan mahdollistajana. Musiikki- ja tanssitoiminta rikastuttaa Toppilan alueen ja ympäristön kulttuuriharrastamista. Rakennus sijaitsee alakoulun läheisyydessä, joten sen oppilaat voivat hyödyntää opetustarjontaa ja konsertit tarjoavat musiikkielämyksiä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Toini Seppälä, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.