University of Oulu

Kiusaaminen päiväkodissa ja sen vaikutus lasten syrjäytymiseen

Saved in:
Author: Kärkkäinen, Mikko1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Education, Educational Sciences
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005161894
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Kärkkäinen, 2020
Publish Date: 2020-05-18
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Tämä kuvaileva kirjallisuuskatsaus keskittyy varhaiskasvatusikäisten lasten väliseen kiusaamiseen. Tutkimuksen tavoitteena on löytää vastauksia siihen mitä kiusaaminen on lasten keskuudessa. Tutkimuksessa perehdytään myös kiusaamisesta johtuvaan syrjäytymiseen sekä siihen kuinka kiusaaminen vaikuttaa syrjäytymiseen. Varhaiskasvatuksessa pyritään lähestymään yleensä kaikkia asioita vahvuuksien kautta, positiivisella asenteella sekä leimaamatta ketään, joten myös kiusaamista ja syrjäytymistä lähestytään uudemman tutkimuksen perusteella esimerkiksi yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvistamalla. Siksi myös yhteenkuuluvuutta käydään tutkimuksessa läpi.

Tulosten mukaan kiusaamisesta tapahtuu jopa jo 3-vuotiaiden ryhmissä päiväkodissa. Kiusaamisen määritelmä on hieman elänyt vuosien varrella ja nykyään kiusaamiseksi määritellään toistuva ja tahallinen toisen ihmisen loukkaaminen joko fyysisesti tai henkisesti. Määritelmään on lisätty myös vallankäytön ja ryhmäilmiön läsnäolo. Syrjäytyminen puolestaan on prosessi, jonka aiheuttaa torjunnan, arvottomuuden tunteen sekä epäonnistumisen tunteen yhteisvaikutus. Syrjäytyminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma.

see all

Subjects:
Copyright information: © Mikko Kärkkäinen, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.