University of Oulu

Pienen julkisen rakennuksen korjaussuunnitelma : Toppilan Seuratalo

Saved in:
Author: Santamäki, Emmi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 9.4 MB)
Pages: 15
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005161912
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Santamäki, 2020
Publish Date: 2020-05-18
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Projektin alussa toteutettiin ryhmätyönä pienen julkisen rakennuksen historiaselvitys, säilyneisyyden tutkiminen säilyneisyyspiirustusten avulla sekä rakennuksen säilyttämisen arvottaminen. Tämän jälkeen yksilötyönä toteutettiin suunnitelma rakennuksen tulevasta käytöstä.

Halusin suunitella rakennukselle jatkokäytön, joka kunniottaa alkuperäistä suunnitelmaa ja palvelee monia ikäryhmiä.

Päätin suunitella rakennnuksesta kulttuuritalon, joka sisältää tiloja monille eri taiteenalojen harrastamiselle, sekä muuntojoustava ateljee tila, mikä voi toimia sekä kurssien järjestämisessä että ateljeena paikallisille taiteilijoille. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy myös galleria tilat joihin kerätään kurssien ja paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Kellarikerros on tällä hetkellä lähes käyttämätön, joten päätin sijoittaa sinne kellari kinon, joka voi toimia myös muiden tilojen ollessa jo kiinni oman sisäänkäynnin ansiosta. Kino koostuu 50 hengen elokuvasalista ja lämpiöstä wc-tiloineen. Lämpiössä on myös myyntitiski missä lippujen ja popcornin lisäksi voi ostaa pientä purtavaa ja juotavaa kahvila tyylin. Tämä tila toimii hyvin yhteydessä myös ensimmäisen kerroksen gallerian kanssa, jolloin ihmiset voivat galleriakierroksen jälkeen tulla kahville kellarikinon pieneen kahvilaan.

Halusin suunnitelmassani säilyttää rakennuksen arkkitehtuuria säilyttämällä ja palauttamalla rakennuksen alkuperäistä suunnitelmaa osittain. Palautin esimerkiksi ylimmän kerroksen parven näköetäisyyden takaisin tuomalla lasiseinän nykyisen seinärakenteen tilalle, palautin toisen kerroksen puulattian ja avasin sisääntuloaulan avarammaksi tilaksi. Halusin tuoda mahdollisimman vähän uusia seiniä tiloihin ja hyödyntää nykyisiä seiniä tilojen muodostamisessa.

Rakennuksen piha ympäristö on tällä hetkellä aika yksinkertainen koostuen lähinnä vain suuresta hiekkakentästä. Halusin tuoda piha ympäristöön enemmän aktiviteetteja ja vaihtelua. Siirsin pihalle tulevan autotien paikkaa tontin alareunaan, jotta pihaan saadaan muodostettua autoton alue, joka koostuu taideinstallaatio alueesta ja istuskelu mahdollisuuksista, jotka voivat toimia myös osana vieressä olevan koulun taidekurrseja. Lisäsin myös pihasuunnitelmaan viheralueita ja puustoa tuomaan viihtyisyyttä alueelle.

see all

Subjects:
Copyright information: © Emmi Santamäki, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.