University of Oulu

AL-amyloidoosiin liittyvä sydänvaurio : diagnostiikka OYS:n potilasaineiston mukaan

Saved in:
Author: Lassila, Henna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Medicine
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.2 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005201993
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Lassila, 2020
Publish Date: 2020-05-20
Thesis type: Other thesis
Tutor: Säily, Eeva
Reviewer: Kakko, Sakari
Säily, Eeva
Description:

Tiivistelmä

AL-amyloidoosi on harvinainen sairaus, jossa eri elimiin kertyy amyloidiproteiinia, joka johtaa näiden elinten toiminnan häiriintymiseen. Taudinkuvaltaan AL-amyloidoosi voi olla moninainen ja sen diagnostiikka on muun muassa siitä syystä haastavaa. Hoitamattomana tauti voi johtaa kuolemaan hyvinkin nopeasti. Tässä tutkimuksessa on kerätty tietoa OYS:ssa aikavälillä 1.1.2000–27.1.2018 hoidettujen AL-amyloidoosipotilaiden diagnostiikasta ja selviytymisestä. Tarkemmin rajattuna tutkimuksessa tarkasteltiin niitä AL-amyloidoosipotilaita, joilla oli todettu myös AL-amyloidoosiin liittyvä sydänvaurio. Aineistoon valikoitui näillä kriteereillä 12 potilasta.

Noin puolet aineiston potilaista oli ajautunut tutkimuksiin hengenahdistuksen ja alaraajaturvotusten vuoksi. Kaikilla potilailla primaarisen AL-amyloidoosin diagnoosi pohjautui kudosbiopsialöydökseen, seerumin immunofiksaatioon ja seerumin vapaiden kevytketjujen määrittämiseen. Kolmella potilaalla täyttyi myös myelooman kriteerit. Subkutisrasvan biopsia osoitti amyloidin vain neljäsosassa tutkituista tapauksista. Sydänlihasbiopsia otettiin kahdelta potilaalta. AL-amyloidoosiin liittyvä sydänvaurio todettiin kaikilla potilailla sydämen kaikukuvauksen ja sydänlihasvauriosta kertovien merkkiaineiden perusteella. Sydämen magneetti- tai isotooppikuvantamista ei ollut käytetty.

see all

Subjects:
Copyright information: © Henna Lassila, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.