University of Oulu

Puukerrostalo Oulun Linnanmaalle

Saved in:
Author: Hiisilä, Serafiina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 29 MB)
Pages: 14
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005202014
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Hiisilä, 2020
Publish Date: 2020-05-20
Thesis type: Bachelor's thesis
Description:

Tiivistelmä

Kerrostalosuunnittelun kurssin pohjalta tekemäni kandidaatin työ, Puukerrostalo Oulun Linnanmaalle kuuluu osaksi yhteisprojektia, jossa mukana ovat myös Asemakaavasuunnittelun ja Asuntosuunnittelun kurssit. Työ sijoittuu nimensä mukaisesti Oulun Linnanmaalle, yliopiston tuntumaan. Kandidaatin työ painottuu Kerrostalosuunnitteluun, mutta kontekstin hahmottamiseksi mukana on myös Asemakaavan ja Asuntosuunnittelun kursseilla laadittuja asiakirjoja.

Asemakaavasuunnittelun kurssilla tehtävänä oli suunnitella kaupunkibulevardiksi kaavaillun Alakyläntien varteen asuin- ja liikerakentamista, sekä viheralueita. Suunnittelu painottuu opiskelija-asumiseen, sillä alue sijaitsee niin lähellä yliopistoa. Lisäksi alue halutaan liittää keskustan jatkumoksi. Suunnitelmassani paikalla sijaitseva metsä joutui väistymään suurilta osin rakentamisen tieltä, mutta pyrin kuitenkin jättämään metsäkaistaleita esimerkiksi tonttien ja puistojen väliin. Olemassa olevan hulevesiuoman valjastin maisemaelementiksi mutkittelemaan alueella. Rakennuskanta madaltuu asteittain bulevardilta Pyykösjärven ja Puu-Linnanmaan suuntiin. Halusin bulevardin molemmin puolin pitkillä kerrostalonauhoilla rajata Alakyläntieltä kantautuvaa melusaastetta. Kandidaatin työn kohteena oleva tontti ottaa kiinni muutamasta pisteestä Puu-Linnanmaahan, mutta on vinksahtanut kohti Virkakatua.

Asuntosuunnittelun kurssilla perehdytään tarkemmin Puu-Linnanmaan viereiseen tonttiin. Rakennusten arkkitehtuuriin vaikuttavat vahvasti sekä Puu-Linnanmaan viehättävät puutalot ja värikäs miljöö, että Virkakadun PSOAS:in tiilikerrostalot. Tontilla on kaksi saman tyylistä kerrostaloa, jotka yhdessä muodostavat tontille suojaisan sisäpihan. Julkisivumateriaaleiksi valikoituvat käsittelemätön lehtikuusipaneeli ja tummanharmaa konesaumattu peltikate. Vaikka talo on massaltaan Puu-Linnanmaan rakeisuuteen verrattuna melko massiivinen, pyrin julkisivussa luomaan rakennukselle inhimillistä mittakaavaa. Kerrostalossani on kolme asuinkerrosta ja neljäs vajaa kerros, jossa on yhteinen saunaosasto ja kattoterassi. Pyrin pitämään kerrostaloni kerroskorkeuden maltillisena, jottei se nousisi liikaa Puu-Linnanmaan yläpuolelle. Talossa on käyttötarkoituksen takia pääasiassa yksiöitä, kaksioita on toisessa ja kolmannessa kerroksessa yhteensä neljä ja kolmioita kaksi. Kerrostalon toisessa siivessä kokeilin 17 m² miniyksiöitä, joiden asuttavuutta pyrin parantamaan paitsi runsaalla luonnonvalolla, myös riittävillä yhteistiloilla, kuten yhteiskeittiöillä, kuntosalilla ja kirjastolla.

Kerrostalosuunnittelun kurssilla jatkojalostin asuntosuunnittelun kurssilla saamiani ideoita ja suunnittelin niistä rakennettavia. Työ vaati paljon perehtymistä niin määräyksiin kuin erilaisiin tuotteisiinkin. Kerrostalosta tehtiin työpiirustustasoiset kuvat, sekä rakennusosapiirustukset, joiden avulla kerrostalo voitaisiin toteuttaa. Itse rakennus ei muuttunut juurikaan asuntosuunnittelukurssilta, lukuun ottamatta seinien, välipohjien ja yläpohjien yms. paksuuden muutoksia. Kurssilla laadittiin tarkka pihasuunnitelma sekä suunnitelma inva-kaksiosta, joka voitaisiin toteuttaa kolmioon.

Kaikessa suunnittelussa pyrin eläytymään suunniteltavan kohteen käyttäjään. Kyseisessä työssä se oli suhteellisen helppoa, sillä itsekin on opiskelija. Halusin luoda modernia, mutta ihmisen kokoista ja kotoisaa arkkitehtuuria. Asuntosuunnittelussa koen tärkeäksi omaleimaisuuden, joka auttaa asukasta luomaan tunnesidettä asuntoon.

see all

Subjects:
Copyright information: © Serafiina Hiisilä, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.