University of Oulu

Hampaiston kehitys ja purentasuhteet 6 vuoden iässä terveillä suomalaislapsilla

Saved in:
Author: Jortama, Emmi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.2 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005202019
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Jortama, 2020
Publish Date: 2020-05-20
Thesis type: Other thesis
Tutor: Harila, Virpi
Reviewer: Pirttiniemi, Pertti
Harila, Virpi
Description:

Tiivistelmä

Tutkielman tarkoitus on tutkia hampaiston ja purennan kehittymistä terveillä 6-vuotiailla suomalaislapsilla. Käytetty aineisto on osa isommasta suomalaisesta kohorttitutkimuksesta, josta tähän otettiin mukaan 20 tyttöä ja 20 poikaa. Heiltä tutkittiin kliinisesti hampaiston vaihduntavaihe, purentasuhteet molaareista ja kulmahampaista, HYP, VYP, keskiviivojen sijainnit sekä risti-, saksi- ja avopurennat.

Tässä aineistossa ensimmäisen vaihdunnan alku ajoittui tutkituilla odotetusti tähän 6 vuoden ikään. Yllättäen poikien vaihdunnat olivat kuitenkin hieman edellä tyttöjä, vaikka asian ajatellaan olevan toisin päin yleisesti ottaen. Suurella osalla oli alkanut vaihtumaan ensimmäisiä inkisiivejä etenkin alaleukaan ja ensimmäisiä molaareja oli myös puhjennut. Osalla ei ollut vielä ehtinyt ensimmäinen vaihdunta alkaa ollenkaan ja osalla se oli ehtinyt edetä jo lateraali-inkisiiveihin. Purentasuhteet noudattelivat aika hyvin niiden tavallisia osuuksia väestössä. Yleisin suomalaisessa väestössä ja myös tässä tutkimuksessa oli normaalipurennasta kertova Anglen I-luokka ja vastaavasti Schwartzin luokka 1, joka yleensä johtaa AI purentaan. Seuraavaksi yleisin suomalaisilla on distaalipurenta, eli näissä luokituksissa AII ja Schwartz 2, ja sen osuus oli tässäkin tutkimusjoukossa toiseksi suurin. Harvinaisinta purentasuhdetta eli mesiaalipurentaa ei löytynyt Anglen-luokituksella ollenkaan, mutta maitohampaista Schwartzin luokituksella löytyi useita. Maitohampaiden mesiaalipurenta voi kuitenkin muuttua vielä vaihdunnan aikana AI-purennaksi. HYP ja VYP olivat pääasiassa normaaliarvoissa (2–3,5mm) tai ainakin lähellä niitä (0,5–1,5mm). Keskiviivoissa todettiin jonkin verran eroavaisuutta tyttöjen ja poikien välillä, mutta näin pienestä aineistosta selkeää johtopäätöstä ei voida tehdä. Saksi- ja avopurentaa ei esiintynyt ollenkaan ja ristipurentaakin todettiin vain muutamalla tutkittavalla.

Aineisto oli melko pieni, joten isoja johtopäätöksiä ei voida tehdä. Saadut tulokset kuitenkin noudattavat aika hyvin kirjallisuudessa esitettyjä esiintyvyyksiä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Emmi Jortama, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.