University of Oulu

Hiding pool : swimming pool extension in Mickle Hill Grange

Saved in:
Author: Tilus, Mikko1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 48.6 MB)
Pages: 84
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202005212107
Language: English
Published: Oulu : M. Tilus, 2020
Publish Date: 2020-05-25
Thesis type: Master's thesis (tech)
Tutor: Sanaksenaho, Matti
Hirvonen-Kantola, Sari
Reviewer: Soikkeli, Anu-Sisko
Özer-Kemppainen, Özlem
Sanaksenaho, Matti
Aarnio, Petri
Pihlajaniemi, Janne
Hirvonen-Kantola, Sari
Lassila, Anssi
Description:

Abstract

This thesis is a contemporary concept design for the new swimming pool extension in Mickle Hill Grange, about 70 miles (112 km) north from London. The title of the thesis, Hiding Pool, refers to the subsidiary position of the new extension with the existing buildings and the landscape. When approaching the main building from the main gate, the new extension appears to be almost completely hidden from view. The first part of the thesis offers an overview of the existing site. The second part of the thesis introduces the proposal for the new swimming pool extension. Here and there in this thesis you will find also a few words written in a fairly free manner. These short pieces of texts are the written equivalents of the intangible ambiance found in the inner parts of the new extension. However, in trying to capture the core experience with words, one finds oneself inescapably failing in this impossible attempt. This new extension aims to undress the visitor of all their hurries and worries. Perhaps one may find oneself mumbling: “Here, London does not exist for me.”

Tiivistelmä

Tämä diplomityö on nykyaikainen konseptisuunnitelma uudesta uima-altaan sisältävästä lisärakennuksesta tontille, joka tunnetaan nimellä Mickle Hill Grange (Iso-Britannia, 112km pohjoiseen Lontoosta). Diplomityön nimi, Hiding Pool (Piileskelevä Uima-allas), viittaa uuden lisärakennuksen alisteiseen asemaan olemassa oleviin rakennuksiin ja maisemaan nähden. Saavuttaessa tontin portilta kohti päärakennusta, uusi lisäosa vaikuttaisi olevan lähes täysin piilossa. Diplomityön ensimmäinen osa esittelee olemassa olevan tontin ja sen rakennukset. Diplomityön toinen osa esittelee uuden uima-altaan sisältävän lisäosan suunnitelmat. Siellä täällä diplomityössä on löydettävissä lyhyitä, melko vapaasti kirjoitettuja tekstiosuuksia. Nämä lyhyet kirjoitelmat pyrkivät kuvaamaan sitä aineetonta kokemusta, mikä tämän uuden lisäosan sisimmässä on. Uuden lisäosan tavoite on riisua vierailija kaikista kiireistä ja murheista. Ehkä joku saattaisi kuiskata itsekseen: ”Täällä, Lontoo ei ole minulle olemassa.”

see all

Subjects:
Copyright information: © Mikko Tilus, 2020. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.